29.6.2022. 19:12
0
NATO nastavlja podršku BiH, Podžić će imati niz bilateralnih sastanaka
Šefovi vlada i država NATO članica objavili su danas službeni tekst deklaracije madridskog samita, u kojem se pominje i Bosna i Hercegovina.

- U svjetlu promijenjenog sigurnosnog okruženja u Evropi, odlučili smo se za nove mjere za jačanje prilagođene političke i praktične podrške partnerima, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Gruziju i Moldaviju. Radit ćemo s njima na izgradnji njihovog integriteta i otpornosti, razvoju sposobnosti i održavanju njihove političke nezavisnosti. Također ćemo pojačati našu podršku u izgradnji kapaciteta partnerima s juga - navodi se između ostalog u deklaraciji usvojenoj u Madridu.


Također se ističe i važnost sastanak s brojnim NATO partnerima, među kojima je i BiH.

- Imali smo vrijedne razmjene mišljenja s šefovima država Australije, Finske, Gruzije, Japana, Republike Koreje, Novog Zelanda, Švedske i Ukrajine, kao i sa predsjednicima Evropskog vijeća i Evropske komisije. Pozdravljamo uspostavljene odnose s ministrima vanjskih poslova Jordana i Mauritanije kao i ministrom odbrane Bosne i Hercegovine (Sifet Podžić op.a.) - navedeno je u deklaraciji NATO-a.

NATO je danas zvanično pozvao Finsku i Švedsku da se pridruže toj alijansi, a u usvojenoj deklaraciji Rusija je opisana kao "najznačajnija i najdirektnija prijetnja" sigurnosti, miru i stabilnosti saveznika u euroatlantskom području.

U delegaciji BiH, koju predvodi ministar Podžić, nalaze se i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkic, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO brigadir Edin Fako šef Kabineta ministra odbrane Kemal Korjenić. Ministar Podžić i delegacija BiH će danas i sutra održati nekoliko bilateralnih sastanaka, a tokom radne večere koja će biti organizirana u večernjim satima, ministar odbrane BiH Podžić će imati priliku da se obrati skupu.


Kroz obraćanje, ministar Podžić će upoznati prisutne o situaciji u odbrambenom sektoru, mogućnostima i potrebi jačanja saradnje između BiH i NATO-a, kao i negativnim refleksijama na BiH, prouzrokovane agresijom Rusije na Ukrajinu.


(Patria/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.