30.6.2022. 15:11
0
Halilović: Prijedlog zakona o socijalnoj zaštiti BPK ubrzo na sjednici Vlade
Ministarstvo za zdravstvo, socijalnu politiku, izbjegla i raseljena lica Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, u sve tri lokalne zajednice ovog kantona, provelo je javne rasprave o Nacrtu zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom BPK Goražde, kojim se predviđa uvođenje porodiljskih naknada u iznosu od 1.000 KM.

Resorni ministar Eniz Halilović podsjeća da je Nacrt zakona usvojen na posljednjoj sjednici kantonalnog parlamenta, te da je ministarsto zaduženo da javne rasprave provede u roku od 30 dana.

„Zadovoljni smo odzivom i interesovanjem građana za ovaj propis i trenutno se razmatraju sve primjedbe i sugestije koje su iznesene, a koje će ministarstvo analizirati i ono što je opravdano i realno, prihvatiti. U konačnici ćemo vrlo brzo Prijedlog zakona uputiti prema Vladi, a nakon što ga ona usvoji odmah će biti upućen u skupštinsku proceduru, već za narednu sjednicu kako bi i naše porodilje mogle ostvarivati ovo pravo“, kazao je on.

Resorni ministar ocjenjuje da, u odnosu na druge kantone, BPK Goražde dugi niz godina ima prilično dobar Zakon o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom koji ovim kategroijama garantuje određena prava.

Ali, napominje da je upravo uvođenje naknade porodiljama u iznosu 1000 KM bio osnovni motiv da se krene u proceduru donošenja novog zakona.

„Po uzoru na neke druge kantone iskazala se potreba i interesovanje javnosti, ali i izvršne i zakonodavne vlasti, da i nezaposlene porodilje u našem kantonu dobiju naknadu u iznosu od 1.000 KM. Takođe, porodilje u radnom odnosu koje imaju manju platu od 1.000 KM, namirit će se ta razlika tako da će i one imati naknadu od 1.000 KM godinu dana, a jedan od uslova je da imaju prebivalište na području kantona minimum godinu dana“, precizirao je Halilović.

Iako je Nacrtom zakona o socijalnoj zaštiti uz ostalo tretirano i pravo na dječiji doplatak u iznosu od 29 KM, ministar Halilović ističe kako je dobra vijest da će korisnici ubuduće po ovom osnovu imati veći iznos koji će se isplaćivati sa nivoa Federacije.

„Drago nam je što je Vlada FBiH, odnosno oba doma Federalnog parlamenta, usvojili zakon kojim dječiji doplatak prelazi na Federaciju koja će snositi te troškove, i on se povećava, te će umjesto 29 iznositi 103 KM i bit će jedinstven na području cijele FBiH, tako da ćemo sredstva koja smo kao kanton davali u ove svrhe, usmjeriti za majke porodilje“, istakao je ministar za zadravstvo, socijalnu politiku, izbjegla i raseljena lica BPK Goražde.  

(FENA/A. Balićevac)

BPK
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.