1.7.2022. 14:49
0
U Afganistanu: Vrhovni talibanski vođa na skupu vjerskih čelnika pozdravio preuzimanje vlasti
Vrhovni vođa afganistanskih talibana, Haibatullah Akhundzada, pozdravio je islamističko preuzimanje vlasti u Afganistanu u prošloj godini tokom sastanka u petak sazvanog s ciljem stvaranja nacionalnog jedinstva kome prisustvuju vjerski čelnici iz svih krajeva zemlje.

Talibanski portparol potvrdio je da je Akhundzada, koji ima sjedište u južnom gradu Kandaharu, i koji se službeno nije pojavio u javnosti od kako je imenovan 2016. godine, došao u prijestolnicu Kabul na isključivo muški skup s oko 3.000 učesnika. Nakon što je primio iskaze lojalnosti od učesnika skupa koji su dizali ruke, Akhundzada je pohvalio talibansku pobjedu u augustu prošle godine, kada je svrgnuta vlada koja je uživala zapadnu podršku i dovela je do odlaska snaga pod američkim vodstvom iz zemlje.

- Uspjeh afganistanskog džihada nije samo izvor ponosa za Afganistance nego i za muslimane širom svijeta – prenosi državna novinska agencija Bakhtar njegove riječi, koristeći arapsku riječ za značajnu duhovnu borbu.

Kada je islamistički pokret objavio svoju prelaznu vladu u septembru prošle godine, misteriozni Akhundzada zadržao je ulogu koju je je imao od 2016. kao vrhovni vođa, ultimativni čelnik grupe, ali je rijetko viđan u javnosti. Njegovo obraćanje skupu vjerskih čelnika uslijedilo je sedmicu nakon katastrofalnog potresa u istočnom Afganistanu, i koji je ukazao na nedostatak podrške na koju talibani mogu računati od međunarodne zajednice.


Afganistanska ekonomija potonula je u krizu, dok su zapadne vlade povukle finansijsku pomoć i strogo su primjenjivale sankcije, navodeći kako je potrebno da afganistanska vlada promjeni kurs prema ljudskim i ženskim pravima. Akhundzada je u današnjem govoru zatražio od trgovaca da se vrate i ulažu u zemlju, navodeći da strana pomoć ne može pomoći u jačanju ekonomije i učinila bi Afganistance ovisnijim o stranom novcu.

- Hvala Bogu, sada smo nezavisna zemlja. Stranici nam ne bi trebali davati naređenja, ovo je naš sistem i mi donosimo vlastite odluke – kazao je on, prenosi Reuters vijest Bakhtara.
 

(FENA/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.