5.7.2022. 9:47
2
"Amerikanci od Sarajeva žele napraviti grad u kojem će se Srbi klanjati"
“Ako mene tjeraš da biram između toga da ostane Republika Srpska i da idem u Evropu, ja biram Republiku Srpsku i baš me briga za Evropu”, rekao je Milorad Dodik za TV “Happy”.

On je najavio i da za tri dana ide u Brisel, te izrazio sumnju u ostvarivost evropskih integracija kazavši da će se Evropska unija raspasti dok BiH stigne do njenog članstva.

Dodik je kazao da EU daje članstvo samo državama koje imaju definirane granice, a sada se daje kandidatski status zemlji koja će u najmanju ruku po pola biti podijeljena, ako ništa drugo.

“A nama kažu, vi morate da ispunite standarde. A koje standarde?”, rekao je Dodik i dodao da i Srbiju “satraše sa kriterijumima, vrijednostima, poglavljima”, te ocijenio kako je “to sve izvrnuto”.

On je naveo da Evropa bez kriterija uzima samo struju od Republike Srpske jer joj to nedostaje, a da za svu drugu robu postavlja izuzetno visoke kriterije.

“Uvale nam `Bolonju` pa nam upropaste naš obrazovni sistem, jer ako je ukinemo, onda oni kažu nema više kredita, podrške, a narod kaže – mi se ne razvijamo, nema investicija. Sve je to povezano”, rekao je Dodik.

Dodik se pravdao zbog priče visokog predstavnika Christiana Schmidta o njegovom pozivu na rakiju, kazavši da ta priča potiče iz 2016. godine, te je poručio da “neće piti rakiju sa njim”, kao i da ga neće smatrati legalnim visokim predstavnikom čak ni da se 100 puta pozdravi sa njim.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je za Zapad eksces i računali su da će je ukinuti u drugoj fazi poslije Dejtona, ali da se “onda pojavio neki Dodik, koji je zaglavinjao i ne da”, kao i da Srbi nemaju nikakav teritorijalni bosanski identitet jer imaju Republiku Srpsku.

On je kazao da su ga iz šest zemalja upozorili da će ga britanska jedinica pristigla u Sarajevo iz Sirije oteti i primijetio da Republika Srpska nikad nije imala više prijatelja nego sad.

Dodik je rekao da nije dao policiji da mu stane pred kuću, jer su „njegova najveća odbrana njegove komšije i naveo da živi na imanju na selu“.

Upitan za Gabrijela Escobara, Dodik je naveo da Amerikanci ne odustaju od centralizacije BiH, te da od Sarajeva da naprave glavni grad kome će se Srbi klanjati.

O inicijativi “Otvoreni Balkan”, Dodik je rekao da je ne prihvataju druga dva člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić.


(Admir O.)

RSDodik
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.