6.7.2022. 8:20
0
Nastavak pregovora u Briselu: Izetbegović, Dodik i Čović danas se sastaju s Oliverom Varhelyijem
Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik danas bi trebali razgovarati u Briselu s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem.

Iako se posljednjih dana mnogo nagađalo o formatu ovih razgovora, prema posljednjim informacijama lideri sve tri stranke potvrdili su da putuju u Brisel.

Sastanak bh. zvaničnika s evropskim komesarom bi predstavljalo svojevrsni nastavak razgovora koji je s bh. zvaničnicima vodio predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, a tiču se važnih pitanja na evropskom putu Bosne i Hercegovine. Tema će svakako biti i reforma Izbornog zakona.

Hoće li to biti pojedinačni ili grupni razgovor još nije poznato, ali je poretpostavka da bi tema razgovora trebala biti aktuelna politička situacija u zemlji. 

Iako je Varhelyi format sastanka prvobitno zamislio kao sastanak tzv. lidera konstitutivnih naroda, Izetbegović je odbio takvu ideju kazavši da ne postoje lideri naroda već institucije BiH kao što su Predsjedništvo BiH i Parlamentarna skupština BiH.

Odluka lidera SDA da ode u Brisel izazvala je kritike člana Predsjedništva BiH Željka Komšića te delegata u Domu naroda Parlamenta BiH Denisa Bećirovića.


(Admir O.)

BiHBrisel
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.