6.7.2022. 19:14
0
Nermin Nikšić: Nakon odluke o suspenziji Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, na potezu je Tužilaštvo BiH
Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić osvrnuo se na današnju odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kojom je privremeno suspendovan Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, što je još jedna potvrda neustavnog djelovanja vlasti u ovom bosanskohercegovačkom entitetu.

„Krajnje je vrijeme da pravosudne institucije Bosne i Hercegovine pokrenu konkretne aktivnosti na procesuiranju svih odgovornih za neustavno djelovanje. Osnovni posao Tužilaštva BiH je da beskompromisno štiti državu Bosnu i Hercegovinu i njen pravni poredak. Pozivam ih da ispune svoju obavezu, s obzirom da sada već imamo niz odluka vlasti entiteta RS koje su ukinute, suspendovane ili stavljene van snage zbog njihove neustavnosti. 

Dakle, dokaze imaju, to su odluke Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Sada je na Tužilaštvu BiH da pokaže da je kičma vladavine prava, mira i stabilnosti države, kičma koja se ne smije povijati pod političkim pritiscima.

Također, koristim ovu priliku da pozdravim usvojenu Rezoluciju Evropskog parlamenta o Bosni i Hercegovini. Rezolucija je još jedan u nizu poraza antidržavnih snaga i promotora etničkih i teritorijalnih podjela. Posebno se ponosim doprinosom naših sestrinskih stranaka, zastupnika iz Partije evropskih socijalista koji su dosljedno i časno branili interese države Bosne i Hercegovine i njeno pravo da bude savremena, demokratska građanska država, poput svih članica EU. 

Iznimno sam sretan što su naši prijatelji prepoznali i uvažili sugestije SDP-a BiH prilikom naših brojnih susreta sa socijaldemokratskim europarlamentarcima u posljednje vrijeme, a koje smo im dostavljali i u pismenoj formi. 

Rezolucija je dokaz da je, iako Bosna i Hercegovina nije zastupljena u Evropskom parlamentu, glas Bosne i Hercegovine i njenih integrativnih snaga jak. Nadglasani su oni u Evropskom parlamentu koji su pokušali nametnuti destruktivne, antievropske i antibosanskohercegovačke amandmane. 

Čast nam je što smo, u bilo kojoj mjeri, mogli doprinijeti tome“, navodi Nikšić u svom obraćanju.


(A. Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.