6.7.2022. 21:33
0
Slovačka je preuzela predsjedavanje Višegradskom grupom
Svečana ceremonija obilježavanja završetka predsjedavanja Mađarske i preuzimanja slovačkog predsjedavanja Višegradskom grupom održana je danas u Sarajevu.

Kako je rekao ambasador Mađarske u Bosni i Hercegovini Krisztian Posa, Višegradska četvorka je osnovana 1991. godine. To je jedinstvena zajednica država zasnovana na zajedničkoj istoriji, vrijednostima i interesima.

- Zemlje V4 bile su jedan od najuspješnijih primjera ekonomske i političke tranzicije više od 30 godina. Za to vrijeme naše zemlje su ojačale ne samo u ekonomskom smislu, već su postale i važan politički faktor. Jedan od najvažnijih ciljeva svih višegradskih država je jačanje stabilnosti srednjeevropskog regiona. Iz tog razloga se snažno zalažemo za što bržu evropsku integraciju zemalja Zapadnog Balkana - rekao je Posa.

On napominje da je dokaz uspješne integracije članica Višegradske grupe u Evropsku uniju činjenica da su one među najbrže rastućim evropskim ekonomijama u Evropi, te da zahvaljujući tome daju veliki doprinos ekonomskom rastu i finansijske stabilnosti Unije.

- Naš cilj je dalji razvoj ekonomske saradnje višegradskih zemalja, pri čemu želimo da se posvetimo energetskoj i transportnoj povezanosti, te oblastima kao što su inovacije i digitalizacija - rekao je ambasador.

Ambasador Slovačke u Bosni i Hercegovini Martin Kačo podsjeća da je ovo šesto predsjedavanje Slovačke Višegradskom grupom, te da se ove godine odvija uz neposredno prisustvo rata u Ukrajini.

- Važno je da čvrsto stojimo u odbrani demokratskih vrijednosti i u njegovanju ljudskih prava i sloboda. Slovačko predstavništvo će se fokusirati na čvršću regionalnu saradnju i jačanje veza, ekonomsku saradnju, veću koheziju, inovativnost, te na razvoj turizma i privrede - rekao je Kačo.

On je dodao da su se zemlje Višegradske grupe devedesetih godina ujedinile u borbi protiv represije komunističkih režima, te da su EU i NATO zajednički i slobodni strateški izbor ovih zemalja.

- Nastavićemo da se fokusiramo na pomoć Ukrajini i njenim ljudima koji se bore za svoju budućnost i opstanak. Uz kontinuirane napore, bićemo posvećeni našim partnerima u Moldaviji i Gruziji, ali ćemo istovremeno još glasnije podržati zemlje Zapadnog Balkana. Proces evropskih integracija je najmoćnije sredstvo transformacije - zaključio je slovački ambasador.

U sklopu manifestacije održan je i koncert gudačkog kvarteta na kojem su izvođena djela slovačkih, čeških, poljskih i mađarskih kompozitora.



(FENA/ Amer M.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.