7.7.2022. 15:04
0
Suad Arnautović: Ako se utvrdi da u "slučaju Šehović" nije sve ispoštovano, kandidat neće biti ovjeren
Službe Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine vrše provjere kandidatskih prijava, odnosno kandidacijskih listi za opće izbore, potvrdio je Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH.

S obzirom na to da se u javnosti najviše polemizira o kandidaturi policijskog službenika Nermina Šehovića za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, od Arnautovića smo tražili pojašnjenje o njegovom statusu kao kandidata.

- O pojedinačnim imenima u ovom trenutku Centralna izborna komisija BiH ne želi da se javno oglašava. Mogu reći koja je procedura, odnosno koja je procedura trebala biti ispoštovana. Naime, članom 1.8. stav 1 Izbornog zakona BiH su navedene pozicije gdje nosioci tih pozicija moraju postupiti ili dati ostavku ili postupiti u skladu sa zakonom koji regulira status te osobe. Tu su nabrojani ambasadori, sudije, tužioci, ombudsmeni, guverner Centralne banke, državni službenici, policajci, pripadnici Oružanih snaga BiH, pripadnici obavještajne službe BiH. Svi oni moraju postupiti kako zakon kaže. Dakle, ili dati ostavku prije nego što se kandidiraju ili postupiti u skladu sa zakonom koji regulira njihov status - navodi Arnautović.

Ukoliko se radi o policijskom službeniku, taj službenik mora postupiti u sladu sa zakonom koji regulira njegov status, a to je Zakon o policijskim službenicima.

- Meni je poznato da je u tom zakonu jasno i rigorozno napisano da ako se želite kandidirati za političku funkciju morate odstupiti od položaja, dakle dati ostavku na to mjesto. U ovom trenutku ne znam da li se taj gospodin uopće kandidirao, da li je propisno sve ispunjeno. Iz javnosti vidimo, iz nekih informacija, da je podnesena ta prijava od stranke, ali da nije potpisao izjavu. Nisam izvršio uvid niti želim da vršim uvid u pojedine kandidature. Ako je to tako, onda će to biti jedan formalni nedostatak koji će biti vraćen stranci da se ispuni, odnosno da se otkloni. I, ako se to učini, a ispunjavaju se drugi uvjeti, taj kandidat će biti ovjeren. Ako ne otkloni nedostatke, taj kandidat neće biti ovjeren. To je sasvim jasno - navodi Arnautović.

Kazao je kako je u toku provjera u CIK-u, nakon čega će uslijediti i ovjera kandidatskih listi.

- Ovjerili smo 145 političkih subjekata, od toga 90 političkih stranaka, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija. Ta činjenica ukazuje da je trend povećanja broja političkih stranaka i političkih subjekata apsolutno prisutan. Na općim izborima 2018. godine imali smo 128 političkih subjekata, odnosno 58 političkih stranaka, 36 koalicija i 34 neovisna kandidata. Imamo 32 političke stranke više i dvije koalicije nego na proteklim općim izborima. Proces provjere kandidatskih listi je otpočeo već 4. jula nakon 16 sati kada je zaključen proces predaje kandidacijskih listi.

Taj proces će trajati sukcesivno sve do 29. jula kada ćemo konačno na sjednici ovjeriti kandidacijske liste i ići u proces njihove pripreme za štampu. Uslijedit će i njihovo objavljivanje u sredstvima javnog informisanja i Službenom glasniku BiH. O imenima pojedinačnim u ovom trenutku nećemo se izjašnjavati. Međutim, interesantno je da se taj broj kreće oko 7.500 kandidata na proteklim izborima. I nadam se da će taj broj biti ili toliki ili čak i veći nego na proteklim izborima - rekao je Arnautović.

Zahvalio je Misiji OSCE-a u BiH za pomoć, koja se je finansirala izradu posebne aplikacije nazvane e-kandidati, koja dozvoljava političkim subjektima i političkim strankama da direktno u tu aplikaciju elektronski unose sve podatke kandidata.

- Time smo taj proces potpuno pojednostavili i ubrzali i sve stranke koje su iskoristile tu mogućnost mogle su unijeti sve podatke, pošto je softver postavljen da vraća i korigira ako nešto nije uredno i u skladu sa zakonom uneseno. Na primjer, broj kandidata manje zastupljenog spola prema članu 4. stav 19 Izbornog zakona BiH i softver automatski vraća stranku ako joj nije adekvatno postavljen broj muškaraca i žena, među prva dva, među prvih pet, među prvih devet...To je samo jedna novina. Tako da je to ubrzalo proces i mi ćemo sve propuštene radnje koje su bile zbog nedostatka finansijskih sredstava nadoknaditi upravo zahvaljujući digitalizaciji izbornog procesa - rekao je Arnautović.

Kada utvrde određene nepravilnosti na kandidacijskim listama, kazao je, daju rok od pet dana političkom subjektu da izvrši ispravku nedostataka, po potrebi čak i da izvrši zamjenu kandidata.

- Nakon toga, kada ovjerimo listu, više nema zamjene bilo kakvih kandidata. Onda je lista ovjerena i ona onda ide u proces. Javnosti je interesantno ko su kandidati, ali dok ne ovjerimo kandidate, mi kao Centralna izborna komisija nećemo ići u javnost sa pojedinačnim imenima - istakao je Arnautović.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.