9.7.2022. 11:47
0
I Gorica Dodik reagovala na najavu Elvira Bucala na BHT-u: Ima li Srba na ovom javnom servisu, jel vas bar malo sramota što ćutite?
Reagujući na jučerašnju nevjerovatnu najavu na BHT 1, generalni sekretar PDP i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mira Pekić, rekla je da novinar Elvir Bucalo treba i mora da se javno izvini srpskom narodu i da snosi odgovornost na BHT-u.

- Ovim teškim ispadom se još jednom potvrđuje da je ovaj "javni servis” neuspješan projekat i da ne odražava ravnopravnost konstitutivnih naroda i jezike u službenoj upotrebi. Pismen čovjek i novinar na zajedničkom javnom servisu mora znati ćirilicu i koristiti je kao ravnopravno pismo, bez uvreda kakve je uputio dotični. Zato očekujemo reakciju rukovodstva BHT, te disciplinski postupak za ovu "neslanu šalu" kojoj nije mjesto ni u humorističkoj emisiji – rekla je Pekić.

Dodaje da je nakon progona srpskih kadrova i višegodišnjeg spornog informativnog programa, ovaj čin ismijavanja ćirilice kap koja je prelila čašu.

– Srpski narod koji piše ćirilicom i govori srpskim jezikom pristao je da finansira RTV koja prihvata dejtonsku BiH i RS kao realnost, a trenutno BHRT to očigledno nije. Izgleda da zajednički život i poštovanje svih naroda ne žele oni koji najviše pričaju o tome. Nova vlast će nakon oktobra redefinisati odnose vezano za ovu tematiku, od finansiranja javnih servisa do uredništva. Ili će biti dogovor i uvažavanje svih naroda ili nam takav javni servis nije potreban – istakla je Pekić.

Ovim povodom se oglasila i Gorica Dodik, kćerka člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika. 

- Ima li Srba u ovom BHT, jel vas bar malo sramota što ćutite?!!! Ne mogu ni da zamislim kakve bi udružene reakcije na svjetskom nivou bile da je ovo izgovorio neki Srbin za bilo šta njihovo - napisala je Dodik na Twitteru. 

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.