12.7.2022. 12:54
0
Odata počast ubijenim Srbima u Bratuncu: Teško je živjeti, ostala je uspomena
Na grobljima u Bratuncu i u selima Biljača i Sase danas je odata počast srpskim civilima i vojnicima koji su prije 30 ubijeni na Petrovdan. Majke obilaze grobove svojih sinova, sestre svoje braće i oplakuju ih. Kažu da je bol ista kao i prvog dana, možda i veća jer za ovaj zločin niko nije odgovarao.

Predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac, Radojka Filipović, kazala je za N1 kako im je “pravosuđe BiH poslalo jasni poruku da neće procesuirati nijedan predmet ratnog zločina gdje su žrtve bili Srbi”.

“Cilj je da ne padne iskrivljena slika kako su na ovim prostorima samo Bošnjaci ubijani. Na današnji dan nestala su 22 Srbija na Zalazju. Kada su 2010. godine tražili Bošnjake pronašli su slučajno masovnu grobnicu s 10 Srba. Ranije su pronađena još dva. Danas tragamo za još 10 ubijenih na Zalazju 1992. godine. Kompletan medijski prostori i oči cijelog svijeta uprte su u događaje iz jula 1995. godine, a o zločinima koji su se dešavali mnogo ranije 1992 i 1993. godine uopšte se ne govori. Ogorčeni smo, ali šaljemo poruku da su sve žrtve iste i da se politika ne treba miješati u proces traženja, procesuiranja i rada pravosuđa BiH. Treba dozvoliti institucijama da rade svoj posao i procesuiraju sve predmete. Jer, samo kada identifikujemo ljude koji su radili ove stravične zločine, nađu iza rešetaka i budu spriječeni da sebi nađu istinomišljenike, moći ćemo govoriti o miru i suživotu u BiH”, kazala je Filipović.

Luka Petrović je bivši vojnik VRS koji je ranjavan tri puta. U ratu je izgubio majku, a brat mu je ostao invalid. Ipak, odlučio je ostati u Potočarima na svom.

“Za ove ljude koji su pobijeni niko nije odgovarao i krajnje vrijeme je da neko odgovara. Jučer su svi došli u Potočare i opravdavam to, ali niko danas nije došao ovdje”, rekao je Petrović.

Ističe da je teško živjeti u Potočarima jer “vlasti RS mnogo govore i obećavaju, ali ne rade ništa konkretno”. Drugi problem je, naglašava, što više nema ljudi.

“Ja sam dugo vremena igrao fudbal i od prvog dana poslije rata sam radio u Potočarima. Imao sam svoju firmu i živio s komšijama kao da se ništa nije dogodilo do 2012. I onda je narod nestao. Nisu se vratili, raselili su. Teško je živjeti kada naroda nema”, rekao je Petrović za N1.

Njegovih pet sestara i četvorica braće odselili su davno i ne žele se vratiti.

Danas je u Bratunac, iz Australije došla i Snežana Uščumlić. Njena sestra stigla je iz Francuske. Prije 30 godina ovdje su izgubile brata.

“Trideseta godišnjica je i ne mogu da vjerujem da je toliko vremena prošlo. Živjeti je teško, ali ostala je lijepa uspomena i da se sjećamo, da dođemo da obiđemo grobove”, kazala je.

Njihov otac ostao je živjeti u Bratncu.

Prethodno je u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici služena liturgija, a zatim su na bratunačkom groblju i stratištima Biljači i Sasama članovi porodica poginulih, rodbina, komšije i saborci položili vijence i prislužili svijeće za pokoj duša nastradalih.

Kod spomenika i kosturnice u Zalazju kod Srebrenice u 12.30 časova biće služen parastos za ubijene na Petrovdan 1992. godine, ali i sve ostale srpske civile i borce iz ove opštine poginule u ratu.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.