12.7.2022. 21:42
0
Sarajevo i Podgorica pobratimski gradovi
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić danas je boravila u Podgorici gdje je sa gradonačelnikom Ivanom Vukovićem potpisala sporazum o bratimljenju dva glavna grada. Do ideje o bratimljenju je došlo nakon događaja koji se desio tokom gostovanja nogometne reprezentacije BiH Crnoj Gori kada su crnogorski navijači "provocirali" bh. navijače parolom "Burek sa sirom". Tada su simpatičnu prepisku na Twitteru imali Karić i Vuković i dogovorili su se za hitan sastanak i još bolju saradnju. Za mjesec dana došlo je do ozvaničenja saradnje.

"Crna Gora i Bosna i Hercegovina su dvije prijateljske države. Crnogorci su ljudi, ali su prije svega naše komšije, prijatelji, nacija sa identitetom. Crnogorce oduvijek krasi “čojstvo”, koje znači pravednost, govorenje istine onakvom kakva jeste, bez vrdanja i uopštavanja. Drago mi je što je crnogorski parlament usvojio Rezoluciju o osudi genocida nad Bošnjacima Srebrenice. Oni koji od ove istine bježe u apstraktna objašnjenja i generalizacije, niti su ljudi, niti imaju čojstva.

Čast mi je zato danas bila biti u društvu onih koji jasno i glasno govore istinu i spremni su je pogledati u lice, a sami se ograđuju od onih koji od istine bježe. Sporazum o bratimljenju Sarajeva i Podgorice, koji sam danas potpisala sa uvaženim gradonačelnikom Ivanom Vukovićem, kruna je dobre i kvalitetne saradnje naših gradova. Pobratim se posebno pazi, čuva i podržava. Želim nam uspjeh u budućoj saradnji", napisala je Karić. 

Na Twitteru se oglasio i Vuković.

"Od danas su Sarajevo i Podgorica gradovi-pobratimi! Hvala dragoj gradonačelnici Benjamini Karić", naveo je Vuković.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i ambasador BiH u Crnoj Gori Branimir Jukić.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.