13.7.2022. 12:49
0
Brkić i Rau: Multilateralna saradnja najbolji način za rješavanje zajedničkih izazova
Multilateralna saradnja najbolji je način za rješavanje zajedničkih izazova koji su pred svim državama članicama Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE), ocijenjeno je danas nakon susreta zamjenika ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josipa Brkića i ministra vanjskih poslova Poljske i predsjedavajućeg OSCE-a Zbigniewa Raua.

"Bosna i Hercegovina", kazao je Brkić, "podržava fokusiranost predsjedavajućeg OSCE-a na evropsko-sigurnosni poredak, kao i održavanje koncepta OSCE-a na sveobuhvatnu sigurnost jer je važno zajednički raditi na očuvanju regionalne sigurnosti i stabilnosti te nastaviti doprinositi mirnom rješavanu dugotrajnih sukoba na području OSCE-a".

Podsjetio je na važnost pomoći koju je OSCE pružao tokom postkonfliktnog perioda te u izgradnji i jačanju demokratskih institucija.

"U kontekstu izmjene izbornog sistema u Bosni i Hercegovini nemjerljiv je doprinos OSCE-a i njihovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) da se dođe blizu rješenja za koje se nadamo da će nakon ovogodišnjih izbora biti ojačano te da ćemo imati izborno zakonodavstvo koje će prepoznati preporuke ODIHR-a, Venecijanske komisije i inkorporirati presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine",
kazao je Brkić.

Rau je ponovio zajedničku perspektivu za Bosnu i Hercegovinu i regiju u integriranju u euroatlantsku zajednicu.

"U našem je najvećem interesu da Bosna i Hercegovina ostane orijentirana ka stabilnoj i sigurnoj budućnosti. Razgovarat ću i s drugim dužnosnicima, predstavnicima međunarodne zajednice i civilnog društva koji imaju značajnu ulogu u Bosni i Hercegovini", istaknuo je Rau.

Ponovio je da međunarodna zajednica ima jasan stav da Bosna i Hercegovina nema alternativu nego da treba da nastavi s potrebnim reformama i prevaziđe interne podjele.



(FENA/  Amer M.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.