19.7.2022. 11:07
0
Požar na planini Čvrnici nastavlja se širiti, na terenu helikopter Oružanih snaga BiH, očekuje se kanader iz Hrvatske
Požar na planini Čvrnici u Parku prirode Blidinje još je aktivan i pri gašenju pomaže helikopter Oružanih snaga BiH, a očekuje se pomoć i kanadera iz Hrvatske.


- Situacija je i dalje ista, požar se nastavlja širiti. Na terenu je helikopter Oružanih snaga BiH i petnaestak vatrogasaca, a posao im otežava vjetar. Očekujemo i kanader iz Hrvatske, mislimo da će nam pomoći da ugasimo požar – rekao je u razgovoru za Fenu Ljubo Bradarić iz Civilne zaštite Posušje.

Bradarić je kazao kako je helikopter pomagao sinoć od 19 do 21 sat.

- Helikopter je i sada na terenu, a aktivan je jutros od osam sati. Na terenu mu pomažu vatrogasci iz Posušja, DVD-a Rakitno, DVD-a Tihaljina i GSS-ovci - dodao je.

Kako kaže, teško je procijeniti kolika točno površina gori, ali sigurno nije ispod 20 hektara, a izgorilo je dosta borove šume.

- Trenutno nisu ugroženi stambeni objekti, ali kad bi vatra nastavila napredovati ovakvom brzinom kroz borovu šumu mogla bi doći do vikend naselja za 24 sata. Vjerujem da ipak neće doći do toga - ocijenio je Bradarić.

Naveo je kako je požar krenuo u subotu navečer, vjerojatno udarom groma, a prvi su ga primijetili planinari u nedjelju jutro.




(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.