19.7.2022. 13:53
0
Nešić poziva Sattlera da spriječi Schmidtovo nametanje Izbornog zakona: Ne trebaju nam novi Gordijevi čvorovi, izbit će nova kriza
Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, apelovao je danas na zemlje članice PIC-a, a posebno na šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera, da spriječe visokog predstavnika Christiana Schmidta u namjeri nametanja izmjena Izbornog zakona BiH.

- Jedan sam od onih koji se zalagao i zalaže se za transparentniji izborni proces lišen izbornih manipulacija, zloupotreba i krađa. Borio sam se i boriću se protiv krađe volje birača jer izbornom krađom počinju sve ostale krađe u ovoj zemlji. Međutim, neprihvatljivo je da pojedinac donosi zakon kada ova zemlja ima svoje institucije i svoj parlament koji jedini treba da rješava sistemska pitanja, rekao je Nešić.

Kaže kako je Izborni zakon, uz ustav i budžet, najvažniji akt jedne zemlje i kao takav ne smije biti plod bilo kakvog nametanja.

- Tako značajan akt traži konsenzus svih - i entiteta, i vlasti i opozicije - i nikako ne smije biti plod nametanja, posebno ne od strane čovjeka koji iza sebe nema ni podršku svih zemalja članica PIK niti SB UN. Pozivam zato gospodina Šmita da pokaže poštovanje prema institucijama ove zemlje, posebno prema njenim parlamentima kao najvišim zakonodavnim organima, kazao je on.

Nešić je pozvao Evropsku uniju i njenog predstavnika u BiH, Johanna Sattlera, da "jednom budu pošteni prema BiH pokažu da li zaista vide BiH kao skorog kandidata za članstvo u EU".

- Bezbroj puta smo iz EU čuli da BiH ne može biti članica EU sa OHR. Loša je poruka građanima BiH da su Ukrajina i Moldavija dobile kandidatski status, iako su po svim kriterijumima iza BiH, da Albanija i Sjeverna Makedonija otvaraju poglavlja, a da se ovdje maše bonskim ovlašćenjima koja su u direktnoj koliziji sa evropskim putem. Oktroisanje Izbornog zakona samo bi dodatno produbilo krizu u zemlji i udaljilo je od puta ka EU. Onda je makar fer da nam otvoreno kažete da nas ne želite u EU, poručio je Nešić ambasadoru Sattleru.

Dodaje kako nijedna nametnuta reforma u BiH nije donijela sreću.

- Nametnuli ste nam reformu pravosuđa, pa danas kukate na pravosuđe jer je ono glavni krivac što smo postali zarobljena zemlja. Nametnuli ste Status Mostara, pa u Mostaru duže od 10 godina nije bilo izbora. Mnogo ste Gordijevih čvorova zamrsili u ovoj zemlji, da naši građani s pravom sumnjaju u iskrene namjere međunarodne zajednice. Dovoljni su nam postojeći, ne trebaju nam novi Gordijevi čvorovi, zaključio je on.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.