19.7.2022. 16:27
0
Komšić i Reilly: Zaštititi vladavinu prava i građanske principe
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Juliana Reillya.

Razgovarali su o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva za koje je ocijenjeno da su veoma dobri i prijateljski, te da su u posljednjem periodu, trideset godina nakon uspostavljanja diplomatskih odnosa dviju zemalja, znatno intenzivirani.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić naglasio je da UK kao potpisnik i svjedok Dejtonskog mirovnog sporazuma, kontinuirano pomaže našoj zemlji u reformskim procesima iz oblasti odbrane s ciljem pridruživanja BiH u NATO i Evropsku uniju, te je pohvalio odličnu saradnju OS BIH, MO BiH sa Ambasadom UK u našoj zemlji.

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Julian Reilly istakao je da će, u ovom periodu kada je narušena sigurnosna situacija u Evropi zbog agresije Rusije na Ukrajinu, vanjska politika djelovanja, između ostalog, i dalje biti fokusirana na sprječavanje eskalacije sukoba na Zapadnom Balkanu, a time i sprječavanje destabilizacije u BiH. Ambasador Reilly rekao je da će Ujedinjeno Kraljevstvo pojačati djelovanje i u smjeru zaštite demokratije i vladavine prava, odnosno građanskih principa.

Tema razgovora bila je aktuelna vanjska i unutrašnja politička situacija u Bosni i Hercegovini i u regionu, ruski uticaj u našoj zemlji, održavanje fer i korektnih Općih izbora 2. oktobra ove godine, te osiguranje ekonomske sigurnosti i stabilnosti u BiH. Željko Komšić se zahvalio novoimenovanom ambasadoru UK Julianu Reillyu na dosadašnjoj pomoći i podršci Ujedinjenog Kraljevstva u pogledu zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta, te očuvanju mira i sigurnosti u BiH. Poželio je dobrodošlicu i uspješan mandat ambasadoru Ujedinjenog Kraljevstva.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.