21.7.2022. 16:09
0
Obnovljena zgrada Privremenog prihvatnog centra 'Borići' u Bihaću
Predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Delegacije Evropske unije u BiH, lokalne i kantonalne vlasti, te međunarodnih organizacija danas su posjetili obnovljenu zgradu nekadašnjeg Đačkog doma, a danas Privremenog prihvatnog centra "Borići" u Bihaću.

Šefica Misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Laura Lungarotti kazala je kako je u obnovu ovog objekta investirano više od milion maraka, te da je to zapravo najbolji pokazatelj zajedničkog rada i angažmana svih učesnika i aktera u migracijskom procesu.

- Ovaj Đački dom je prije četiri godine bio ruševina. U njegovu sanaciju i adaptaciju u proteklom periodu, uloženo je milion i po konvertiblnih maraka. Sadašnji moderni objekat je zapravo simbol zajedničkog rada, angažmana i saradnje - kazala je Lungarotti.

O zajedničkoj koordinaciji i djelovanju Evropske unije i svih nivoa vlasti u BiH, kao i trenutnim brojkama i situaciji na terenu, govorio je zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Mirsad Buzar.

- Apsolutno smo opredijeljeni za saradnju sa lokalnim zajednicama i realizaciju projekata njihovog jačanja, a to se posebno odnosi na gradove i općine koji su suočeni sa izazovima uslovljenim migracijskim kretanjima. Upravo tom kvalitetnom saradnjom i koordiniranim djelovanjem došli smo do momenta kada u dva prihvatna centra na području USK boravi ukupno oko 500 migranata. To je prihvatljiv broj, te se trenutačna situacija u potpunosti može nadzirati i kontrolirati - naveo je Buzar.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić apostrofirao je da se ovakvim primjerima pokazuje cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i Evropi kako se treba odnositi prema migrantskom pitanju i prema ljudima koji su nevolji.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.