25.7.2022. 16:00
1
Plenković u Mostaru: Hrvatskoj je u interesu stabilna i demokratska BiH u kojoj će Hrvati biti ravnopravni
Hrvatskoj je u interesu stabilna i demokratska BiH u kojoj će Hrvati, premda najmalobrojniji konstitutivan narod, biti ravnopravni - poručio je u ponedjeljak predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u Mostaru nakon sastanka s predsjednikom HNS-a i HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Govoreći o mogućem nametanju Izbornog zakona u BiH od strane Visokog predstavnika,  Plenković je kazao da je smjer koji je Christian Schmidt naumio uzeti dobar i koristan za BiH te da je uravnotežen.

Poanta Ustava BiH je uključivost, istaknuo je.

- Nije li onda najprirodnije da i Hrvatima, kao jednom od tri konstitutivna naroda, bude omogućeno da participiraju u institucijama vlasti. To je minimum minimuma o čemu govori većina političkih stranaka s hrvatskim predznakom u BiH. Mi to također govorimo svima, jasno, s najboljom namjerom. Čini mi se da su reakcije pretjerane, da treba smiriti loptu i omogućiti da se izbori provedu na najbolji način – naglašava Plenković.

Izrazio je uvjerenje da bi takav potez Visokog predstavnika doveo do formiranja predstavničkih tijela, a kasnije izvršne vlasti te da bi bio odskočna daska za dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU.

- Europska unija je budućnost BiH, a Hrvatska želi uzeti BiH 'pod ruku' i pomoći joj da ide u tom smjeru. To je naša politika, iskrena, susjedska i prijateljska - podvukao je on.

Čović je dodao kako začuđuje "ovoliki izljev nezadovoljstva, da netko zna što Visoki predstavnik planira nametnuti".

- Ja ne znam. Razgovarao sam s njim i dogovorili smo osnovne stvari tog paketa. Mislim da svojim reakcijama političko Sarajevo razotkriva neke stvari te žele napraviti unitarizam kako bi nas izbacili, kao najmalobrojniji narod, iz vlasti u Federaciji. Nadam se da to neće naštetiti nama u Bosni i Hercegovini. Moramo poslati poruku da želimo graditi dobre odnose s Bošnjacima, to je šansa za BiH. Želimo vratiti dobre odnose hrvatskog i bošnjačkog naroda - poručio je Čović.

Pozvao je kolege iz Sarajeva da slijede ono što zagovaraju zadnjih deset godina, a to je da žele BiH po mjeri sva tri konstitutivna naroda te da Dayton zaživi do kraja.

- Moraju se vratiti na taj put. Svaki drugi put odvest će ih u politički sunovrat. Uvjeren sam da ono što se zaziva danas, a to je okupljanje građana, izlazi iz okvira rječnika i političkog ponašanja kakvim se dosad nastojalo predstaviti političko Sarajevo. Bez hrvatskog naroda BiH neće moći funkcionirati kao normalna država, a ovo je i naša domovina – smatra Čović.

Povjerenje kao preduvjet

Povjerenje Bošnjaka i Hrvata preduvjet je kvalitetnog funkcioniranja Bosne i Hercegovine, dodaje Plenković.

- Hrvati moraju biti ravnopravan narod u BiH. Želimo ovaj pristup, Visoki predstavnik ima vrlo uravnotežen prijedlog. On ne radi iskorak samo prema jednom narodu, već paket dobar za sve - poručio je Plenković.

Rekao je kako se nada da će nadolazeći izbori biti odskočna daska za dobivanje statusa kandidata za Europsku uniju. 

- Želimo da opće ozračje uoči izbora 2. listopada bude što mirnije, da bude demokratska debata tijekom kampanje. Nama je žao što nije na razini političkih stranaka postignut dogovor o izbornoj reformi. Mislili smo da je dijalog najbolji način da će doći do rješenja - kazao je hrvatski premijer. 

Plenković je još istaknuo kako su predstavnici hrvatske Vlade došli u Bosnu i Hercegovinu kao prijatelji BiH, dodavši da je Hrvatska drugi ulagač u toj državi.

Život, identitet i budućnost

- Tu su brojne naše kompanije koje pridonose gospodarskom rastu - poručio je predsjednik hrvatske vlade.

Govorio je i o konkretnim potporama Hrvatske prema Bosni i Hercegovini te podvukao kako će danas obići još niz gradova gdje je Vlada RH podupirala brojne projekte.

Ističe kako su samo ove godine investirali preko petsto milijuna kuna u BiH.

- Postoje tri temeljna projekta koja su u svojoj simbolici važni da se razumije što Hrvatska radi prema Hrvatima u BiH. Financirali smo i sufinancirat ćemo bolnicu u Mostaru jer ona predstavlja život i zdravlje. Financirat ćemo dovršetak Hrvatskoga narodnoga kazališta u Mostaru jer ono simbolizira identitet, što je posebno važno za život Hrvata u BiH. Financirali smo i financirat ćemo Sveučilište u Mostaru jer ono predstavlja znanje i budućnost – istaknuo je kazavši kako su na tim temeljima i "izrazito prijateljski" danas u Mostar došli predstavnici hrvatske vlade.

Izrazio je uvjerenje da će i Pelješki most, čije je svečano otvaranje najavljeno za sutra, dodatno osnažiti veze Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

- Osim što će Hrvatska mostom ostvariti strateški cilj, rasteretit će se i Neum – naglasio je poručivši kako je Hrvatska ponosna, ali da isto tako želi još užu suradnju s BiH.

Plenković je ranije danas posjetio Biskupski ordinarijat i sastao se s mons. Petrom Palićem, biskupom Mostarsko-duvanjske i upraviteljem Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Hrvatski premijer će tijekom dana još posjetiti Čitluk, a u Čapljini će obići obnovljenu tvornicu keksa i vafla Lasta iz Čapljine. Predviđen je i posjet Stocu i Ravnom.

Uz hrvatskog premijera u izaslanstvu su i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, ministar branitelja Tomo Medved, mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković te Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. 



(Fena / Aldina R.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.