27.7.2022. 18:35
3
Doktoricu iz Istočnog Sarajeva koja je izvršila samoubistvo porodica optuživala za smrt bebe: "Nije se udostojila ni da se pojavi tog dana, tek sljedećeg da izjavi saučešće"
Liječnica Branka Pekić Semiz počinila je samoubistvo u prostorijama Bolnice Srbija u Istočnom Sarajevu.

Ovaj slučaj prijavljen je policiji koja je obavila uviđaj i utvrđeno je da nema elemenata kaznenog djela te da se u ovom slučaju radi o samoubistvu.

Navodno je doktorica je bila izložena cyber nasilju već duži vremenski period obzirom je nedavno pri porodu jedna porodilja izgubila bebu.

"U Sarajevu se juče ubila ljekarka, vrhunski ginekolog, zbog brutalnog nasilja po društvenim mrežama od strane grupice žena koje su želele da preuzmu ulogu Boga. Sad je kasno pisati o bilo čemu osim da razmislite o svakoj riječi koju ovdje i bilo gdje nekome uputite", navodi se u objavi.

Liječnica Pekić-Semiz bila je među najboljim stručnjacima u spomenutoj bolnici, specijalistica ginekologije i akušerstva-subspecijalista perinatologije koja je pomogla da na svijet dođe više od 2.500 beba.

"I posljednjeg dana u operacijskoj sali uspješno je obavila porođaj carskim rezom. Istog dana u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo trebala je održati predavanje o reproduktivnom zdravlju žena", poručili su iz Bolnice Srbija.

Dodali su da je ostavila neizbrisiv trag u srpskom narodu, zajedno s primarijusom doktorom Vladimirom Mehmedbašićem.

"U podrumskim prostorijama i pod kišom granata svakodnevno izlažući svoj život porađala je žene i donosila osmijeh i radost u mnoge domove u tim sumornim vremenima. U nehumanim uvjetima i uz minimum sredstava bila je jedna od osnivačica Odjela ginekologije u tadašnjoj bolnici Kasindo", poručili su iz bolnice.



Komemoracija povodom smrti načelnice Odjeljenja ginekologije i akušerstva u Bolnici “Srbija” Branke Pekić Semiz, u prisustvu porodice, brojnih prijatelja i kolega održana je danas u Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu.

Poznata doktorka sahranjena je na groblju na Ilidži.

Dr Branka Pekić Semiz rođena je 8. 4. 1962. godine u Sarajevu. Osnovnu školu i gimnaziju završila je na Ilidži. Diplomirala je 1986. godine na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, a specijalistički ispit položila je 1997. godine u Kliničkom centru Srbije u Beogradu, dok je supspecijalistički ispit iz perinatologije položila 2004. godine u KCU u Sarajevu.

U Bolnici "Srbija" bila je Načelnik Odjeljenja ginekologije i akušerstva u periodu od 2002. do 2005. godine, od 2007. do 2015. godine i od 2019. godine do danas. Povodom Svjetskog dana zdravlja 7. 4. 2022. godine, dodijeljena joj je titula primarijusa.

Period od 1992. do 1995. godine provela je u ratnom porodilištu na Ilidži, a uz to bila je šef urgentne službe u Domu zdravlja Srpska Ilidža.

Aktivno je učestvovala u radu Predsjedništva Udruženja ginekologa-opstetričara Republike Srpske, te Skupštine Društva doktora Republike Srpske. Objavila je više radova koje je prezentovala na velikom broju stručnih sastanaka u BiH i Srbiji.

Optuživali je za smrt bebe

Branka Pekić Semiz je i pored svih uspjeha tokom proteklih godina koje je ostvarivala radeći kao ljekar, njen život obilježila je i tragedija koju je početkom 2020. godine doživjela porodica Bozalo.

Podsjećamo, oni su tada izgubili bebu, optužujući ljekare Bolnice “Srbija” za nemar.

"Dragi prijatelji, prije dva dana je u bolnici Istočno Sarajevo umrla nerođena beba od moje snahe i brata greškom načelnice ginekologije Branke Pekić Semiz. Snaha je probila termin 17 dana nakon porođaja da doktorki nije palo na pamet da je porodi na carski rez, niti da preuzme adekvatne mjere. Termin je bio 1. februar, beba je umrla u stomaku 17. februara prije podne (skoro u desetom mjesecu), snahu su porodili tek u 21h uveče. Doktorka Semiz se nije udostojila ni da se pojavi tog dana, tek sljedećeg da izjavi saučešće. Prije četiri dana se vidjelo da je beba živa i zdrava na ultrazvuku", napisala je Bojana Bozalo. 


 
Tada je u ispovijesti za Srpskainfo Bojan Bozalo, otac preminule bebe, rekao da se trudnoća vodila kao uredna i bez problema, te da je još 8. februara suprugu odveo u bolnicu “Srbija”, jer je osjetila bolove u stomaku.

"Po svim proračunima ljekara, termin za porod je bio između prvog i desetog februara. Kada je osjetila bolove 8. februara uveče, otišli smo u bolnicu, baš kako smo uradili i sa prvim djetetom, prije gotovo tri godine. Međutim, dežurna doktorka ginekolog je rekla da to nisu porođajni bolovi i ostavila je da leži. U bolnici je provela šest dana, nakon čega je ista doktorka, otpustila iz bolnice i rekla da dođe na kontrolu za sedam dana. A tada je već prošla 39 nedelja trudnoće. Zato smo mi odatle odmah otišli i kod ginekologa, kod kojeg smo i prije toga išli privatno. Rekao nam je da ne može da vjeruje da je nisu ostavili da se porodi, te da je već otvorena i da je nisu smjeli otpustiti iz bolnice u toj fazi", ističe Bozalo.

S obzirom na sve to, kaže, u ponedeljak, 17. februara, oko podne su ponovo otišli u porodilište. Pregledom na CTG aparatu ustanovljeno je da beba više nema otkucaje srca, što je porodicu šokiralo.
 
"Kada su suprugu malo uspjeli da smire, rekli su joj da će je poroditi sutra. Međutim, onda sam i ja napravo frku, tražio da je odmah porode, jer to je već sve bio ogroman šok, pa sad treba još i da prenoći s mrtvom bebom u stomaku! Porodili su je oko 21 sat to večer", priča Bozalo, te dodaje da je i prije toga govorio da se, ako treba, uradi i carski rez, ali da su mu govorili da to tako ne ide, da su takva pravila bolnice.

Nakon svega, kazao je, i on i supruga vjeruju da se sa porođajem zakasnilo i da se radi o greški ljekara, odnosno da nisu preduzeli sve što je bilo potrebno i moglo da se uradi da do tragičnog ishoda ne dođe.

U Bolnici “Srbija” potvrdili su tada da su imali slučaj gubitka ploda kod pacijentkinje.

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.