28.7.2022. 12:00
0
Arnautović: Schmidt nam je dao etički pancir, po prvi put moći ćemo kažnjavati i predsjednike stranaka
Centralna izborna komisija BiH održala je sjednicu na kojoj su se razmatrale i tehničke izmjene Izbornog zakona BiH koje je jučer nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović zahvalio se visokom predstavniku.

“U junu sam se javno zahvalio visokom predstavniku na donošenju odluke o finansiranju izbora. I evo već u julu ponovo mu se zahvaljujem, jer je svojom odlukom nametnuo rješenja koje je CIK već ranije detektirao kao posebno potrebna kroz našu inicijativu u septemnbru koju smo upitili Parlamentu BiH.

Posebno želim naglasiti da je Schmidt prije ovih nametanja, obavio konsultacije sa CIK-om, što je izuzetno bitno, jer sva rješenja moraju biti i provodiva. A ova jesu. I CIK ima kapacitet da ih provede. Raduju nas ove izmjene do kojih smo došli, a idalje moramo iskazati žaljenje što one nisu donesene u Parlamentu BiH”, rekao je Arnautović.


Potom je govorio konkretno o izmjenama koje su nametnute.
 
“Izmjenama i dopunama Izbornog zakona jačaju se kapaciteti CIK-a, ove izmjene su postavile normativno pravni okvir CIK-u BiH kao svojevsni etički pancir protiv javnih dužnosnika pripadnika stranaka koji odluče da krše zakon. Po prvi put se stavljaju najodgovornije osobe, a to znači predsjednici političkih stranaka, dakle oni će biti u fokusu za kršenje izbornog zakona i etičkih principa. Nakon što smo 2013. godine doživjeli najjači udar na ovu instituciji i pokušaj detronizacije, nakon što nam je izuzeta nadležnost o implementiranju Zakona o sukobu interesa, koji je bio moćan alat kojim smo mogli kontrolirati političku korupciju, ovo je prvi put nakon toga da dobijemo set zakonskih rješenja koji će ojačati CIK i dati alat i mogućnost da istražuje i sankcionira najodgovornije političke dužnosnike, na prvom mjestu predsjednike stranaka”, naveo je Arnautović.

Na prijedlog Irene Hadžiabdić usvojen je zaključak kojim se nalaže službama CIK-a da izrade prečišćeni tekst zakona te da se vodi računa o procesima koji se već vode u pogledu sankcija koje su novim zakona strožije.

Željko Bakalar je kazao da da je Schmidt izmjenama dao veće ovlasti CIK-u u postupanju u određenim stvarima posebno na kampanju.

“Jasno i precizno je izmijenjen član 7.2 a), gdje je utvrđeno da za nosioca izvršne funkcije zabranjena zlouptreba javnih sredstva. Veliki je izazov za CIK, s obzirom da takve postupke do sada nismo provodili”, rekao je Bakalar.

On je tražio da službe CIK-a već krenu u analizu spiskova odnosno da se utvrdi koliko kandidata su i nosioci izvršnih funkcija kako bi se mogli pratiti.


(Admir O.)

CIKIzbori
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.