30.7.2022. 16:31
0
Članovi Predsjedništva BiH sa Sanchezom: BiH zaslužuje da dobije kandidatski status i bude dio EU
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić sastali su se danas u Sarajevu sa predsjednikom Vlade Kraljevine Španije Pedrom Sanchezom.

Članovi Predsjedništva BiH iskazali su srdačnu dobrodošlicu predsjedniku Vlade Španije koji boravi u BiH u okviru posjete zemljama zapadnog Balkana. 

Na sastanku je konstatirano da su odnosi BiH i Španije prijateljski i bez otvorenih pitanja, što predstavlja osnovu za daljnje jačanje saradnje i unapređenje odnosa dvije zemlje u svim oblastima, u skladu s obostrano izraženim interesima.

Posebno je naglašeno da u BiH Španiju svi doživljavaju kao prijateljsku zemlju.  

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zahvalnost Španiji što podržava BiH u procesu evropskih integracija, posebno u dobijanju kandidatskog statusa u EU. 

Sagovornici su se saglasili da treba ubrzati aktivnosti na realizaciji ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Izraženo je mišljenje da narednih godinu dana, do polovine 2023. godine, kada Španija preuzima predsjedavanje EU, treba iskoristiti da BiH napravi suštinski korak naprijed prema EU.

Premijer Španije Sanchez rekao je da španska vlada daje posebnu pažnju Zapadnom Balkanu i BiH i da će uvijek pružiti podršku kandidaturi BiH za članstvo u EU, za šta se i lično zalaže.

Istaknuo je da BiH zaslužuje  da i sa moralnog, ali i stanovišta sigurnosti Zapadnog Balkana dobije kandidatski status i bude dio EU.  

Razgovarano je i o jačanju ekonomske saradnje BiH i Španije, uz konstataciju da za to postoje značajan prostor i potencijal. Sagovornici su saglasni da je potrebno raditi na poboljšanju ekonomske saradnje te i na taj način učvrstiti dobre odnose dvije prijateljske zemlje.

Članovi Predsjedništva BiH su još jednom zahvalili na podršci koju Španija pruža BiH na putu ka EU te predsjedniku Vlade Kraljevine Španije zaželjeli uspješan boravak u našoj zemlji, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.