1.8.2022. 19:05
0
Išerić odgovorio Čoviću: Ukidanje odluka visokih predstavnika uvelo bi aparthejd u sve nivoe vlasti
Sve odluke visokog predstavnika su u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, smatra pravni stručnjak Enver Išerić, podsjećajući na izjavu Dragana Čovića da je odlukom visokog predstavnika grubo narušen Dayton i da jedina odluka koju bi trebao donijeti Visoki predstavnik jeste da poništi prethodne odluke svih visokih predstavnika, jer su grubo narušile normalno funkcioniranje dejtonske Bosne i Hercegovine.


"Zbog toga je potrebno ukazati na činjenicu da se posljednjom, a i ranijim odlukama visokog predstavnika nije narušio Dejtonski mirovni sporazum, već da je tim odlukama samo provođen Dejtonski mirovni sporazum i implementirana Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti naroda. Izmenama ustava entiteta, mada sa sa asimetričnim rješenjima, visoki predstavnik je samo implementirao Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Poništavanjem svih dosadašnjih odluka visoki predstavnik bi praktično uveo aparthejd u entitetima, kantonima, pa i općinama u cijeloj Bosni i Hercegovini, i ukinuo Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti naroda na cijelom području Bosne i Hercegovine", ističe Išerić.

Zbog toga, dodaje, se i predlaže takva odluka koju bi trebao da donese visoki predstavnik.

"O kakvoj stvarnoj i iskrenoj želji za konstitutivnošću i jednakim pravima za sve građane govori HNS, govori i činjenica da je Hercegovačko-neretvanski kanton tek 2021. godine (21 godinu nakon Presude Ustavnog suda) izmjenio svoj ustav kojim su Srbi postali konstitutivan narod u tom kantonu. Također treba podsjetiti da je u Odluci o konstitutivnosti (U-5/98) navedeno  da „označavanje konstitutivnih naroda u Preambuli Ustava BiH mora biti shvaćeno kao jedan natkrovljujući princip Ustava BiH kojem se entiteti moraju u potpunosti povinovati prema članu III/3.(b) Ustava BiH.“ To znači da se ovaj natkrovljujući princip odnosi na entitete u kojem je bila, ubistvima i progonom, poremećena nacionalna struktura stanovništva, a ne na institucije Bosne i Hercegovine za koje je ustavom propisan sastav i način izbora njihovih članova", kaže Išerić.

Podsjeća da Ustavni sud u tački 53. spomenute presude navodi: 'Gledano u vezi sa članom I Ustava, tekst Ustava BiH stoga jasno razlikuje konstitutivne narode od nacionalnih manjina, sa namjerom afirmacije kontinuiteta Bosne i Hercegovine kao demokratske multinacionalne države, koju, inače, strane nisu osporile".

"Ustavni sud također ističe (tačka 60) „In conclusio, ustavni princip kolektivne jednakosti konstitutivnih naroda, koji proizilazi iz označavanja Bošnjaka, Hrvata i Srba kao konstitutivnih naroda, zabranjuje bilo kakve posebne privilegije za jedan ili dva od tih naroda, svaku dominaciju u strukturama vlasti i svaku etničku homogenizaciju putem segregacije zasnovane na teritorijalnom razdvajanju.“ Prema tome, sve dosadašnje odluke visokog predstavnika su u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, Ustavom Bosne i Hercegovine i Odlukom Ustavnog suda o konstitutivnosti. Također, treba podsjetiti, i stalno podsjećati, da je presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u predmetu „Ljubić“ u potpunosti provedena, jer je Centralna izborna komisija svojom, na odredbama Izbornog zakona zanovanom obavezi i ovlaštenju, utvrdila broj delegata koji se biraju iz pojedinih kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH", poručio je Išerić.

Podsjeća i da iz HNS BiH, također smatraju, kako prenose mediji,  "kako je, u saradnji s nadležnim institucijama Hrvatske, potrebno razmotriti i pitanja koja se odnose na pravne aspekte Dejtonskog i Vašingtonskog sporazuma koja su narušena neodgovornim djelovanjima vodećih bošnjačkih političkih aktera i ureda OHR-a u Sarajevu u protekla dva desetljeća.“

"Zato je potrebno podsjetiti da Hrvatska nema pravo da se miješa u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine i to se neće i ne smije dozvoliti. Hrvatska i Srbija imaju obavezu iz tih sporazuma da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i ništa više od toga. Vašingtonski i Dejtonski mirovni sporazumi su imali za cilj da okončaju agresiju na suverenu državu Bosnu i Hercegovinu, članicu Ujedinjenih nacija, a nikako da uspostave bilo koju vrstu ovisnosti naše države od potpisnika tih sporazuma", zaključio je pravni stručnjak Enver Išerić. 
(Patria / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2022, Source d.o.o.