2.8.2022. 15:05
0
BiH usvojila LGBT akcioni plan: Uključuje tri strateška cilja
Vijeće ministara je prošle sedmice usvojilo LGBTI akcioni plan za Bosnu i Hercegovinu 2021-2024, sa ciljem poboljšanja stanja ljudskih prava i sloboda LGBTI osoba u zemlji.

Ovo je prvi Akcioni plan ove vrste u Bosni i Hercegovini, a razvijen je uz podršku Europske unije i Vijeća Europe.

Plan uključuje tri strateška cilja: 1) osigurati postojanje efikasnih mehanizama zaštite od diskriminacije i zločina iz mržnje za LGBTI osobe; 2) osigurati jednaka prava LGBTI osobama u svim oblastima javnog i privatnog života i 3) borba protiv predrasuda i stereotipa prema LGBTI osobama.

“Drago nam je što smo doprinijeli izradi Akcionog plana. Od vitalnog je značaja zaštititi ljudska prava svih članova i članica društva, uključujući LGBTI osobe, promovisati toleranciju i boriti se protiv diskriminacije. Vjerujemo da će Akcioni plan pomoći u ostvarenju ovog cilja i da će doprinijeti implementaciji ranijih preporuka tijela Vijeća Europe, te izvršenju presuda Evropskog suda za ljudska prava”, izjavila je Bojana Urumova, šefica Ureda Vijeća Europe u Sarajevu.


(Admir O.)

LGBTPlan
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.