5.8.2022. 11:44
0
Američki senatori traže reakciju NATO-a: Pošaljite vaše trupe u BiH ukoliko Rusija bude blokirala nastavak EUFOR-ovog mandata
Grupa američkih senatora predložila je donošenje zakona na osnovu kojeg bi se osiguralo da trupe NATO-a budu raspoređene u Bosni i Hercegovini ukoliko Rusija bude blokirala produženje EUFOR-ovog mandata u našoj zemlji, koji ističe u novembru.

Oni traže da Sjedinjene Američke Države iskoriste svoj uticaj u NATO-u kako bi se Alijansa ohrabrila u pružanju podrške sigurnom okruženju u BiH.

- Održavanje punog mandata EUFOR-a u Bosni i Hercegovini kao dio nacionalne sigurnosti je u interesu Sjedinjenih Američkih Država. Ohrabruje se NATO i EUFOR da obnove mandate zbog sigurnosne situacije u BiH i da se proaktivno uključe u osiguranje sigurnog okruženja, posebno u sektoru odbrane, rečeno je.

Pored raspoređivanja NATO trupa, senatori traže i set antikoruptivnih mehanizama i alate za spriječavanje širenja rusko-kineskog uticaja na području Balkana.

- Šest zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija) čine pluralističku, multietničku regiju u srcu Evrope koja je ključna za evropski mir, stabilnost i prosperitet, navedeno je.

Iza ove inicijative stoje senatori Jeanne Shaheen, Roger Wicker, Thom Tillis, Dick Durbin, Ben Cardin i Chris Van Hollen koji su, također, izrazili podršku evropskom putu naše zemlje.


(Admir O.)

NATOBiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.