8.8.2022. 18:39
0
Šteta za 1. septembar najavio testnu vožnju novom prugom i starim tramvajima
Ministar saobraćaja u Vladi KS Adnan Šteta još jednom je danas ponovio da će testna vožnja novom tramvajskom prugom biti 1. septembra. Vožnja će se obavljati starim tramvajima, dok se dolazak novih očekuje u zadnjem kvartalu 2023. godine.

Šteta je u razgovoru za N1 negirao da je došlo do poskupljenja rekonstrukcije tramvajske pruge te je pozvao sve istražne organe da provjere dokumentaciju u Ministarstvu saobraćaja KS. Međutim, naveo je da može doći do poskupljenja u zavisnosti od cijena na tržištu. 

Kada je riječ o izgradnji pruge od Ilidže do Hrasnice Šteta je kazao da su stigle četiri ponude dvije iz Turske i dvije iz Kine, ali da još uvijek nije donesena odluka ko će dobiti posao. 

Kada je riječ o incidentima s novim trolejbusima iz Bjelorusije, ministar je kazao da ne zna za žalbe građana. 

"Imali smo neki dan jednu nesreću gdje se jedan dio otkačio i udario u automobil. Vozilo je išlo ponovo na tehnički pregled sve je bilo uredu. Nadam se da ih više neće biti. Imamo osam novih trolejbusa, dva još očekujemo do kraja mjeseca očekujemo, pet u narednom mjesecu", kazao je Šteta. 

Na pitanje šta će biti sa GRAS-om Šteta je kazao da se ide u formiranje novog preduzeća, a da će uporedo pokušati "ozdraviti" GRAS.

"Preuzet će se neki radnici, imat ćemo zdravo preduzeće i pokušati ozdraviti GRAS. Mi danas nabavljamo nova vozila i ne možemo ih staviti pod hipoteku GRAS-a. U novom preduzeću se formira menadžment, postavit će se novi standardi. Prosječna starost uposlenika GRAS-a je 57 godina. Mi ćemo do kraja godine imati manje od 1000 ljudi u GRAS-u. Bit će potreba za vozačima. Oni odlaze iz BiH zbog većih primanja. Moramo pokušati obezbijediti tim ljudima bolje uslove jer ćemo ostati bez vozača", kazao je Šteta. 

Iako je ranije kazao da će podnijeti ostavku ukoliko tramvajska pruga od Ilidže do Čengić Vile ne bude završena do 1. septembra, danas je samo rekao da će tramvaja i pruge biti. 

Rekonstrukcija tramvajske pruge počela je u avgustu 2021. godine. Nekoliko mjeseci radova nije bilo ili su se odvijali usporeno. Tek posljednja dva i po mjeseca radovi su ubrzani, a naročito pred najavljeni rok. Bolji poznavaoci prilika navode da izlijevanje betona koji je podloga za prugu se radi ubrzano te da nema dovoljno vremena da se beton pripremi za prugu što može dovesti do problema. 



(Patria/Admir O.)

StetaPruga
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.