11.8.2022. 9:05
0
IGK nastavlja borbu da se 11. jula u gradovima Kanade oda počast žrtvama genocida u Srebrenici
Institut za istraživanje genocida Kanada u saradnji sa Bošnjačkim kanadskim društvom Kalgari i uz podršku bosanskohercegovačke zajednice u Kanadi i mnogim Kanađanima, prijateljima istine i pravde o genocidu u Srebrenici i prijateljima države BiH je poslao protestno pismo gradonačelnici Kalgarija zbog odbijanja da izda proklamaciju za proglašenje 11. jula, Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, a povodom 27. godišnjice od toga najvećeg zločina poslije holokausta u Evopi.


"Vaš potez ocjenjujemo kao anticivilizacijski, dehumanizirajući, neljudski koji duboko vrijeđa već davno povrijeđena osjećanja Majki Srebrenice, žrtava genocida u Srebrenici i svih istinskih prijatelja istine o genocidu i pravde za žrtve genocida između ostalog napisano je u našem pismu. U protestnom pismu smo tražili da se gradonačelnica izvini Majkama Srebrenice i preživjelim žrtvama genocida, ali i mnogim Kanađanima. Tražili smo da sljedeće godine izda proklamaciju kojom se 11. juli potvrđuje kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici u Kalgariju", navode iz IGK-a. 

U odgovoru iz ureda gradonačelnice Jyoti Gondek stoji:

"Hvala što ste se obratili Uredu gradonačelnice. Cijenimo vaš zahtijev i vaše navode u ime vaše zajednice. Kao rezultat vašeg pisma mi ćemo organizovati razgovare o vašim zahtjevima sa Komisijom gradonačelnice za rad sa građanima i Komisijom za protokol kako bismo osigurali da se bolje razumiju zahtijevi koje ste pokrenuli u vašem pismu, a prije donošenja odluke o vašim zahtjevima u narednim godinama”.

Institut za istraživanje genocida Kanada sa partnerskim organizacijama i zajednicama nastavlja borbu za istinu, pravdu, kulturu sjećanja, borbu protiv negatora genocida, borbu protiv veličanja presuđenih zločinaca. Naš cilj je da svaka kanadska pokrajina i svaki veći grad u Kanadi proklamacijom ili deklaracijom komemoriše 11. juli kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Čuvajući uspomene na genocid u Srebrenici u Kanadi afirmišemo univerzalne vrijednosti: bogatstvo različitosti, antifašizam, svetost mira i razvijamo aktivizam i internacionalno suprostavljanje nepravdama i svim devijacijama vremena u kome živimo. Čuvajući uspomene na genocid u Srebrenici dajemo doprinos sprječavanju budućih genocida u vremenu kada se širom svijeta dešavaju brojni zločini.  



(Patria / Aldina R.) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.