12.8.2022. 9:12
0
Večeras počinje 28. izdanje Sarajevo Film Festivala

Večeras će zvanično biti otvoren 28. Sarajevo Film Festival, najveća regionalna filmska smotra, projekcijom filma "Trougao tuge“, Rubena Ostlunda, dobitnika Zlatne palme na festivalu u Kanu.

Na festivalskom trgu ispred Narodnog pozorišta u toku su posljednje pripreme za početak 28. izdanja SFF-a, a festivalski trg i ove godine krasi bosanski ćilim.

Dan prije svečanog otvorenja, sinoć je u Ljetnom kinu Coca-Cola održana predfestivalska projekcija radne verzije filma Jasmile Žbanić o Emeriku Blumu.

Na ovogodišnjem festivalu koji će trajati od 12. do 19. augusta, biće prikazano 230 filmova iz 62 zemlje, za nagrade Srce Sarajeva u takmičarskim programima 28. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 51 film.

Čast da vodi svečanost otvaranja 28. izdanja Sarajevo Film Festivala pripala je bosanskohercegovačkoj glumici Heleni Vuković.

Program Open Air ove godine, uz film otvaranja "Trougao tuge“ Rubena Ostlunda, donosi i filmove "As u rukavu“ Paula Josepha Schradera, "Lov“ Thomasa Vinterberga, s Madsom Mikkelsenom u glavnoj ulozi, "Goog luck to you, Leo Grande“ Spphie Hyde, "Nakon što spasiš svijet“ Jessea Eisenberga, "Tori i Lokita“ Jeana-Pierrea i Luca Dardennea, "Zalazak sunca“ Michela Franca. Festival 19. augusta zatvara svjetska premijera filma "Praznik rada“ Pjera Žalice, koji će također biti prikazan u Open Air programu.


Američki glumac, reditelj, dramski pisac i autor Džesi Ajsenberg (Jesse Eisenberg), nominovan za Oscara, bit će počasni gost 28. Sarajevo Film Festivala. Sarajevo Film Festival će 15. avgusta odati počast Ahsebbergzdodjelom priznanja Počasno Srce Sarajeva, uoči projekcije filma "Nakon što spasiš svijet“. 

I danski glumac Mads Mikelsen (Mikkelsen) je gost ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, a njemu će prije projekcije filma "Lov" biti uručeno priznanje "Počasno Srce Sarajeva" koje je dobio na 26. izdanju SFF-a, ali kojem zbog pandemije koronavirusa nije mogao prisustvovati.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.