14.8.2022. 10:34
0
Dodik o prepisci Stoltenberga i Turković: To je ujdurma muslimanske strane, BiH ne treba nikakav paket mjera NATO-a
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je reagovao na prepisku ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković i generalnog sekretara NATO-a ?ensa Stoltenberga, te kazao kako je "očigledno riječ o još jednoj zloupotrebi".

POSEBNI USLOVI

Naglasio je kako Turković nema nikakva ovlaštenja u oblasti odbrane, ni na vanjskom, niti na unutrašnjem planu. Jedino nadležno mjesto za komunikaciju sa NATO-om i drugim zemljama po vojnim pitanjima, dodaje, jeste Predsjedništvo BiH, koje je ovaj put zaobiđeno.

- To je ujdurma muslimanske strane, koja pokušava da osigura da ona na jedini način predstavlja BiH, što, naravno, nije tačno. A, ako Stoltenberg to ne zna, onda je nemušto uvučen u prepisku oko toga, izjavio je za Dodik za Srnu i istakao da BiH ni od koga nije tražila da se prave bilo kakvi posebni uslovi i mjere za nju, pa tako ni od NATO-a.

On je ukazao i na to da učešće ministra odbrane BiH Sifeta Podžića ranije u nekim konsultacijama ne znači odluku BiH.

- I u tom pogledu apsolutno dolazi do ignorisanja organa BiH, kazao je i naglasio da ga zbog toga čudi kada Stoltenberg govori o suverenitetu BiH, koji je, kako kaže, drastično uništen i doveden u pitanje.

Pojasnio je i kako je Predsjedništvo BiH utvrdilo Plan reformi, i to je jedina kontakt-tačka sa NATO-om.

- NATO nema nikakve uloge u BiH, nije čuvar njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, dodao je.

Dodik je ocijenio da je očigledno da NATO, na ovaj način, to ugrožava.

- Imajući u vidu sve što je rečeno u toj prepisci, apsolutno je jasno da se pokušavaju zaobići zvanični organi BiH nadležni za odbranu i da se u tom pogledu djeluje unilateralno od strane NATO-a zajedno sa muslimanima u BiH. To, svakako, ne može dovesti do dobroga, smatra.

"U IME MUSLIMANA"

Dodik je odbio bilo kakvu mogućnost da pismo Turkovićeve generalnom sekretaru NATO-a ima zvanični karakter, jer je riječ o, kako kaže, nezvaničnoj osobi koja je sebi dala za pravo da komunicira u ime muslimana u BiH.

- Ona to čini već duže vrijeme. Ništa što radi u posljednje dvije godine nije u korist BiH, nego u korist muslimana u BiH, ali ni to ne daje rezultate. I zamolio bih Stoltenberga i druge, koji učestvuju u takvoj providnoj igri, da vode računa da je to direktno ugrožavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, zaključio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Podsjećamo, generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg je u pismu koje je uputio minstrici Turković poručio da NATO snažno podržava euroatlanski put Bosne i Hercegovine. Ovo pismo stiglo je kao odgovor na pismo ministrice u kojem ga je upoznala sa izazovima sa kojima se BiH suočava u vezi sa aktuelnim dešavanjima u Evropi i regionu.

U pismu je naglasio i kako NATO razvija set mjera, posebno skrojenih za BiH, "u skladu sa našim potrebama".


(Admir O.)

DodikRS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.