18.8.2022. 11:01
0
Turković s šefom diplomatije Malezije: Jačanje ekonomske saradnje i otvaranje vrata za nove investicije
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se u Kuala Lumpuru s ministrom vanjskih poslova Malezije Dato’ Sri Saifuddinom Abdullahom.

Ministri su najprije održali tête-à-tête sastanak, a potom na sastanku delegacija dvaju ministarstava vanjskih poslova, rezimirani su odnosi dviju prijateljskih zemalja u protekle tri decenije, te naglašene oblasti u kojima postoji interes za jačanje saradnje. 

Turković, prva ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, koja je nakon 12 godina posjetila ovu prijateljsku zemlju, zahvalila se Maleziji za svu pomoć i podršku koju je pružila našoj zemlji od 1992. godine, ističući da se početkom decembra navršava 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa dviju zemlja, saopćeno je iz MVP-a BiH. 

Jačanje ekonomske saradnje i otvaranje vrata za nove investicije su teme koje su bile u fokusu razgovora državnih ministara. Posebna pažnja je posvećena mogućnostima saradnje u oblasti namjenske industrije, ali i kapacitetima i mogućnostima s kojima naša zemlja raspolaže u ovoj oblasti.   

Turković je predstavila prednosti bh. tržišta, navodeći da u Bosni i Hercegovini posluje više od 100 kompanija koje imaju Halal certifikat. Obzirom da je Halal certifikat iz Bosne i Hercegovine akreditovan u Maleziji krajem 2021. godine, ova činjenica otvara mogućnosti za veću saradnju u trgovini. 

Na sastanku je razgovarano i o oblastima za investiranje u Bosni i Hercegovini, a Turković je istakla da su poslovni forumi, poput Sarajevo Biznis Foruma na kojem redovno učestvuju privrednici iz Malezije, prilika da se razmotre mogućnosti za saradnju i investiranje. Malezijski ministar Saifuddin Abdullah je istakao da postoji dosta prostora za saradnju u oblastima trgovine, investicija, odbrane, digitalne ekonomije, visokog obrazovanja, kulturne diplomatije, sportske diplomatije i turizma.  

Ministri su razgovarali i o regionalnim i međunarodnim pitanjima, a Turković je sagovornika upoznala sa trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini.  

Nakon sastanka je upriličena svečana razmjena nota kojom je potvrđen obostrani interes za uspostavljanje bilateralnog mehanizma konsultacija između dvaju MVP-a i uspostava programa izgradnje kapaciteta za diplomate između dvaju MVP-a, u okviru Malezijskog programa tehničke saradnje (MTCP). 

U okviru posjete Maleziji Turković se sastala i sa članom malezijskog Parlamenta, bivšim premijerom Malezije i velikim prijateljem Bosne i Hercegovine Mahathirom Mohamadom 

Turković se zahvalila za svu pomoć i podršku bivšem malezijskom premijeru, koji je u više navrata posjećivao Bosnu i Hercegovinu, podsjetivši na njegovu značajnu ulogu i aktivnosti tokom rata u našoj zemlji, ali i u periodu poslije rata. Naglasila je da Bosna i Hercegovina i njeni građani ne zaboravljaju svoje prijatelje. 

Na sastanku je razgovarano i o trenutnoj situaciji i odnosima u Bosni i Hercegovini, ali i regionu i svijetu. Turković je sagovornika upoznala sa raspravama o izbornom procesu. 

Mahathir Mohamad se tokom razgovora prisjetio svojih aktivnosti i susreta koji su vezani za Bosnu i Hercegovinu, te poručio da je važno da se BiH dodatno fokusira na razvoj industrije, proizvodnju vode, privlačenje stranih investicija, ali i razvoj turizma koji ima veliki potencijal u našoj zemlji. 

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.