19.8.2022. 23:05
0
Efendić: "Schmidt je prvi put osjetio luđačku košulju Dejtonskog mirovnog sporazuma"
Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo komentarisao je ljutitu reakciju visokog predstavnika sa press konferencije iz Goražda, gostujući u emisiji "Dobar dan BiH" koja se emituje na Hayat TV.

Reakciju Christiana Schmidt, Efendić je ocijenio kao posljedicu dejtonskog uređenja kojeg je visoki predstavnik postao svjestan. Iako nije siguran da li je Schmidtova izjava najprimjerenija rječniku jednog diplomate, Efendić ističe da je ona dokaz kako je nužno njegovo odlučnije djelovanje.

- Schmidt je prvi puta osjetio luđačku košulju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Visoki predstavnik treba da se posveti provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma i sankcioniranju onih koji to ne čine. On je u svom haosu vezanom za spominjanje teritorijalne reorganizacije otišao korak dalje. Ne možemo očekivati da će se politički akteri koji zavise od nefunkcionalnog sistema dogovoriti o izmjenama Izbornog zakona BiH. S krajnjom pažnjom treba razmatrati svaki korak i ne dovoditi zemlju u opasnost, naveo je Efendić gostujući na Hayat TV. 

Prema njegovom mišljenju, Marinko Čavara je neustavni predsjednik FBiH.

- Čavara je neustavni predsjednik FBiH čiji je četverogodišnji mandat istekao 2018. godine. Otkud njemu pravo da još četiri godine prima platu s te pozicije? Zbog toga bi ga Schmidt trebao smijeniti, jer blokira rad FBiH, a time i provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dakle, radi se o zloupotrebi položaja od strane predsjednika FBiH radi uzurpacije drugog mandata – smatra Efendić

Najave Dragana Čovića da će krenuti u teritorijalnu reorganizaciju FBiH u slučaju nepostizanja dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH Efendić vidi kao neustavne prijetnje koje bi, ako se ostvare, morale biti predmet sankcionisanja.

- Čović može imati razne ideje, ali BiH ima svoje teritorijalno uređenje kroz Ustav BiH. On može predlagati izmjene Ustava BiH i FBiH u okviru zakonodavnih organa. Sve drugo trebalo bi biti sankcionisano od strane pravosudnih institucija. Pravosuđe ne radi dobro svoj posao, jer se štite određene politike. Poznat je sudski postupak protiv Čovića gdje su se dokumenti zagubili prilikom transporta od suda do suda. Teritorijalna reorganizacija koju bi Schmidt navodno trebao uvesti nametanjem izmjena Izbornog zakona BiH po željama HDZ-a se neće desiti – kazao je Efendić.

Uoči Općih izbora Efendić se dotakao i akutelne vlasti u Kantonu Sarajevo, te svojih očekivanja.

- Imam želju završiti određene projekte koji zavise od kantonalne vlasti. Mislim da je mandat Trojke izgubljen. Skupština Kantona Sarajevo je usvojila mali broj zakona, izvršna i zakonodavna vlast su zamijenile uloge, kanton ne funkcioniše. Postoje uslovi da Kanton Sarajevo bude biser razvoja, ali se potencijali ne koriste na pravi način. Neka građani izaberu. Moj program je sve ono što je urađeno u Novom Gradu. Sarajevo treba biti lokomotiva razvoja BiH, a ne da se glavni grad posmatra neprijateljski iz određenih dijelova države – poručuje Efendić. 




(Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.