22.8.2022. 12:30
0
Iran tvrdi da SAD još nije odgovorio na evropski prijedlog o oživljavanju nuklearnog sporazuma
Portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani izjavio je u ponedjeljak da Sjedinjene Države još nisu odgovorile na prijedlog Evropske unije o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Obraćajući se novinarima na redovnoj sedmičnoj konferenciji za novinare, Kanaani je izjavio da su razgovori u Beču još u toku tako da  je bolje izbjegavati spominjanje detalja i naredne faze koja još nije ni počela.

U posljednjem krugu razgovora u Beču, EU kao koordinator pregovora, dala je sugestije drugim stranama, među kojima je i Iran, i Islamska Republika odgovorila je na evropski prijedlog u konstruktivnom i odgovornom maniru tvrdi portparol.

- Do sada nismo primili nikakav konkretan američki odgovor na bilo kakve evropske prijedloge - kazao je  Kanaani.

Iran učestvuje u nekoliko rundi razgovora, i odgovarao je na evropske prijedloge, ali SAD se još suzdržavaju da odgovore na nacrt prijedloga i nastave provedbu Sveobuhvatnog zajedničkog plana ackije (JCPOA), kako se zvanično naziva nuklearni sporazum Irana sa svjetskim silama, tvrdi iranski portparol, naglašavajući da je Teheran uvijek odgovarao na vrijeme i da je pokazao odgovornost p tom pitanju.

- Vjerujemo da je američka administracija odgovorna za trenutnu situaciju po pitanju JCPOA, ukoliko Washington, ipak, pokaže političku volju i ozbiljnost u praksi, možemo krenuti ka dostizanju druge faze - Izjavio je Kanaani, prenosi iranska državna novinska agencija IRNA. 



(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.