29.8.2022. 14:45
0
Svečano obilježen Dan Zeničko-dobojskog kantona
Dan Zeničko-dobojskog kantona, 29. august, obilježen je nizom aktivnosti u organizaciji Skupštine i Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Obilježavanje ovog dana, ustanovljenog 2013. godine u pomen na izdavanje Povelje bosanskog bana Kulina 1189. godine, započeto je polaganjem cvijeća na spomen-obilježju šehidima i poginulim braniocima "Kameni Spavač" u Zenici.

Premijer Bašić je naglasio da institucije ovog kantona obilježavanje svakog važnijeg datuma kreću sa spomen-obilježja najvećim snovima i herojima koji su dali živote za Bosnu i Hercegovinu, pa tako i danas kada ZDK slavi svoj dan, u pomen na potpisivanje dokumenta koji je potvrda kontinuiteta državnosti BiH.

Predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić čestitao je Dan Kantona svim građankama i građanima ZDK-a.

Potom je u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona upriličen prijem za predstavnike temeljnih branilačkih udruženja Armije RBiH i HVO-a, koji su se zahvalili Vladi na kontinuiranom radu na unapređenju branilačke populacije.

Održana je i svečana sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona na kojoj su dodijeljena javna priznanja. Povelja Kantona uručena je Huseyinu Kansuu iz Turske, a Plaketa Kantona Šefiku Džaferoviću, Gordani Ristović-Muslija, Faruku Midžiću, Jasminu Mrkonji, Halilu Mehtiću, Zvonki Grbavcu, Forumu građana Zenice i posthumno Kemalu Mahmutefendiću.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji je u dva mandata bio predsjedavajući Skupštine ZDK, zahvalio je za dodijeljenu plaketu za doprinos razvoju Zeničko-dobojskog kantona u oblasti društvenih djelatnosti. Naglasio je da Povelja bana Kulina najbolje govori o unutrašnjem redu i ustrojstvu Bosne i njezinom međunarodnom priznanju.

- Poruke povelje Kulina bana su za sva vremena - poruke mira, tolerancije, uvažavanja, slobode, slobode kretanja, prava, poruke dobrih odnosa i dobrosusjedske saradnje. To su poruke koje su i danas u vremenu u kojem živimo jako aktuelne - rekao je Džaferović.

Nakon sjednice, u auli zgrade sjedišta institucija ZDK priređena je izložba radova BZK Preporod Zenica sa Desete likovne kolonije "Stara Bosna", saopćeno je iz Press službe ZDK.  


(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.