1.9.2022. 19:01
0
Učešće osoba s invaliditetom u političkim i izbornim procesima u Bosni i Hercegovini
Članica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Irena Hadžiabdić učestvovala je na Konsultativnom sastanku sa predstavnicima udruženja osoba sa invaliditetom (OSI) koji je organizovala Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Caritasom Bosne i Hercegovine.

Teme sastanka su bile ravnopravan pristup izborima za osobe sa invaliditetom, uključivanje osoba sa invaliditetom i konsultacije s njihovim predstavnicima i drugim kvalifikovanim stručnjacima kako bi rad Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine bio u potpunosti inkluzivan kroz čitav izborni ciklus, te poštivanje i osiguranje prava osoba sa invaliditetom kroz usklađivanje Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i drugih relevantnih podzakonskih propisa sa Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom, saopćila je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine. 

Hadžiabdić je podsjetila predstavnike udruženja koja zagovaraju poštivanje prava osoba sa invaliditetom da pozovu svoje članstvo da se prijave na konkurse Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine za popunu upražnjenih radnih mjesta, te za period poslije Općih izbora 2022. godine najavila razgovore o usklađivanju Izbornog zakona sa Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom kako bi definisali zajedničku inicijativu za izmjene Zakona koje u konačnici mora odobriti Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

Razgovarano je o nekoliko važnih pitanja koja su ključna za osobe s invaliditetom u vezi sa potrebom imenovanja odgovorne osobe u Centralnoj izbornoj komisiji  Bosne i Hercegovine koja bi počela da na sistematski način pristupati smanjenju prepreka i barijera s kojima se osoba sa invaliditetom suočavaju. Grupa je takođe objasnila zašto u pozivima na izbore treba koristiti termin "osobe s invaliditetom“, umjesto "slijepe" ili "fizički nesposobne osobe“ kako je to sada u Zakonu, kako bi se izbjegla diskriminacija svih drugih kategorija osoba s invaliditetom, te razmotriti uključenje organizacija osoba s invaliditetom u predstojeće izmjene Izbornog zakona BiH i procedura.

Izborni zakon i podzakonski akti sada definišu pomoć drugog lica na biračkom mjestu  "za slijepe, fizički nesposobne osobe i nepismene", pristupačnost biračkih mjesta, te obavezu medija da neposredna obraćanja političkih subjekata moraju biti prilagođena osobama oštećenog vida ili sluha. 

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine podsjeća sve osobe s invaliditetom koje su upisane u Centralni birački spisak da eventualne nepravilnosti u izbornom procesu i kršenja svojih biračkih prava mogu prijaviti  na obrascima predviđenim za prigovore i žalbe koji se nalaze na Internet-strani izbori.ba, navodi se u saopćenju. 

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.