8.9.2022. 13:47
1
Erdogan: Dejtonski sporazum je osnovni problem, slušao sam od Alije Izetbegovića da je on to morao potpisati
Nakon što se sastao sa predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je govorio i o situaciji u Bosni i Hercegovini. U tom kontekstu, iznio je stavove koji su suprotni od svog domaćina.

Podsjećamo, Milanović je rekao da je Dejtonski sporazum temelj mira i funkcionisanja Bosne i Hercegovine. Ipak, Erdogan je iznio stav da je Dejtonski mirovni sporazum zapravo osnovni problem.

- Ako mene pitate zbog čega postoji taj problem, on je nastao zbog Dejtonskog sporazuma jer Dejtonski sporazum nije riješio probleme u Bosni i Hercegovini, rekao je Erdogan.

Dodao je da je u tom periodu direktno od Alije Izetbegovića slušao da BiH nije mogla učiniti ništa i da je sporazum morao biti potpisan.

- Znači da i on tada nije bio zadovoljan sporazumom. Naravno, danas imamo tamo Bošnjake, Hrvate i Srbe koji žive u BiH, imamo entitete u BiH, imamo lidere koji predstavljaju te narode i vjerujem da odluke u BiH trebaju da donesu lideri BiH tako što će oni sastati i donijeti konačne odluke, kazao je Erdogan.

Ponovio je kako je jedinstvo i teritorijalni integritet BiH od velike važnosti.

- Bosna i Hercegovina je platila veliki teret za to i želim da niko ne plaća slične cehove u budućnosti, poručio je.


(Admir O.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.