15.9.2022. 14:21
0
Inflacija podigla cijenu u BiH: Glas se sada umjesto 50 KM plaća 100 eura
Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” je u Mostaru na konferenciji za medije predstavila nalaza posmatranja Općih izbora 2022. godine u BiH za period od 25. jula do 11. septembra iznoseći niz zabilježenih i prijavljenih izbornih nepravilnosti.

Kao je kazano u nizu otkrivenih nepravilnosti posebno zabrinjava trgovina biračkim odborima i primijećena ponuda za kupovinu glasova, koji su u skladu s inflacijom dosegli cijenu od 100 eura, što je iznos kojem će se bez sumnje mnogi teško oduprijeti.

U okviru posmatračke misije Koalicije “Pod lupom” kako je kazao koordinator za zagovaranje Ivan Čavar, zabilježene su ukupno 942 izborne nepravilnosti i 95 propusta u radu lokalne izborne administracije ili kršenja rokova od strane istih.

“Najveći broj nepravilnosti, odnosno 484 zabilježena slučaja, odnosi se na preuranjenu izbornu kampanju u vrijeme kada je to zakonom zabranjeno. Od ostalih najučestalijih nepravilnosti, njih 271 odnosi se na zloupotrebu javnih resursa u svrhe političke promocije, uz 54 slučaja rada javnih službenika u kampanji političkog subjekta”, rekao je Ćavar.

Ističe da posebno zabrinjava 11 prijava koje se odnose na kupovinu glasova u predizbornom vremenu kao i trgovine mjestima u biračkim odborima

“Do sada je prijavljeno 20 slučajeva trgovine mjestima u biračkim odborima u 18 različitih općina i gradova. Dok smo CIK BiH prijavili četiri konkretna slučaja, uz nadu da će CIK BiH uskoro donijeti odluke o našim prijavama”, kazao je Ćavar.

Ističe da posebno zabrinjava činjenica da je zbog tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH i problema u popuni biračkih odbora, trgovina mjestima u biračkim odborima iz oblika stranačke korupcije prešla u još godini oblik sistemske korupcije. “Koaliciji ‘Pod lupom’ iz više gradova i općina dolaze prijave i postoje dokazi da lokalne izborne komisije učestvuju u manipulacijama članstvom u biračkim odborima imenujući stranačke osobe u sastave biračkih odbora kao predstavnike lokalne izborne komisije”, rekao je Ćavar.

Podsjetio je sve političke subjekte, kao i lokalne izborne komisije, da je trgovina mjestima u biračkim odborima zabranjena, kao i lažno predstavljanje u svrhu ovih manipulacija, da su predviđene rigorozne sankcije, te da Koalicija “Pod lupom” prati sve odluke o imenovanju članova biračkih odbora, vrši analize i provjere prema novoj metodologiji, te neće poštediti nikoga od traženja odgovornosti za ovu vrstu izborne prevare.

Kada je u pitanju rad lokalnih izbornih komisija, njih 35 nije javno objavilo listu članova biračkih odbora s naznačenim političkim subjektom kojem članovi biračkog odbora pripadaju, što baca dodatnu sjenu na ovaj segment izbornog procesa. Tokom perioda posmatranja ukupno je uloženo 10 prigovora na odluke lokalnih izbornih komisija koje se uglavnom odnose na popunu biračkih odbora. Dodatno, polovina lokalnih izbornih komisija nije redovno održavala sjednice.

Koordinator za odnose s javnošću i medijima Hasan Kamenjaković, kaže kako ipak nije sve crno i da postoje pozitivni pomaci na unaprjeđenju izbornog procesa koji će kako se nada rezultirati poštenim izborima u BiH.

Uporište za to vidi u činjenici da je 26 preporuka Koalicije “Pod lupom” implementirano u izborna pravila, od čega je 14 preporuka u posljednjih pola godine.

Građane je pozivao da prijave sve učene nepravilnosti i da se informiraju o političkim strankama, kandidatima i programima u odluci za koja glasati i da iskoriste svoje pravo 2. oktobra, jer je kako ističe to najbolji način da se spriječe izborne nepravilnosti .

Posmatračka misija Koalicije “Pod lupom” za Opće izbore 2022. godine, kako kaže članica Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom” Zulka Baljak ima za cilj uspostaviti jače i vidljivije promatranje izbora što građanima vraća povjerenje u izbori sistem.

“Svake izbore u BiH najvećim djelom provodi i kontrolira oko 140 hiljada stranačkih osoba u ulozi članova biračkih odbora, stranačkih promatrača i kandidata na izborima. To naglašava potrebu i značaj prisustva nestranačkih promatrača na izborima da bi se vratilo povjerenje građana u izborni proces i spriječile izborne nepravilnosti i manipulacija”, kazala je Baljak.

U aktivnosti promatranja izbora 2022. godine je kako ističe uključeni 85 organizacija iz civilnog društva iz cijele BiH i razvijena je mreža u cijeloj zemlji. U okviru posmatračke misije kako navodi angažirano je 100 dugoročnih promatrača a 220 će ih biti angažirano na dan izbora.

Koalicija “Pod lupom” je pozvala građane i građanke da prijave sve uočene izborne nepravilnosti online putem web stranice www.podlupom.org ili besplatnim pozivom na broj telefona 080 05 05 05.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.