18.9.2022. 8:22
0
Radončić: Komšić nema pravo da Bošnjake okreće protiv Vašingtona, nije državnički napadati Palmera ili Eskobara
Savez za bolju budućnost BiH večeras je održao predizborni skup u Gradačcu. Tom prilikom predstavljeni su kandidati za Skupštinu Tuzlanskog kantona, Predstavnički dom Parlamenta FBiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Na skupu su se obratili Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, te Šemsudin Kavazović, predsjednik Gradske organizacije i kandidat za Parlament FBiH, Senad Salkić, nosilac liste za Skupštinu TK, Fahir Humić, nosilac liste za Predstavnički dom Parlamenta FBiH, Izet Žigić, nosilac liste Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

- Bošnjacima kao političkom faktoru nisu potrebni ni domaći, ni strani mentori, ni oni koji se kandidiraju kao Bošnjaci, a ni oni koji se kandidiraju kao Hrvati i traže bošnjačke glasove. Hoću da kažem da bošnjački lideri ponovo moraju kritizirati izjavu gospodina Komšića da je administracija predsjednika Klintona bila protiv Bosne i Hercegovine i da su kadrovi Demokratske stranke u Vašingtonu i timu predsjednika Bajdena protiv naše zemlje ili čak Bošnjaka.

Bošnjaci ne smiju i neće prihvatiti da nas Komšić okreće protiv Vašingtona i SAD. Komšić je proteklih 12 godina u Predsjedništvu BiH trebao da pomogne Bošnjacima i Bosni i Hercegovini jačanjem naših veza s najjačom silom svijeta, a ne rušenjem mostova prema njoj. Politika da se imenom i prezimenom napadaju Palmer ili Eskobar nije državnička, kontraproduktivna je i mi nećemo mirno i šutke prelaziti preko ovako kapitalnih šteta koje nam se prave kao nacionalnoj zajednici i BiH u cjelini.

Želim vas podsjetiti da je aktualni američki predsjednik, dok je bio potpredsjednik SAD, došao u zvaničnu posjetu Sarajevu, i da nažalost, nismo iskoristili historijski poticaj koji je tada dao da zemlja krene bržim euroatlantskim putem. Sada imamo vrlo žalosnu činjenicu da niko od članova Predsjedništva BiH ili Vijeća ministara, pa i takozvani, nacionalni poglavica nije primljen na najvišem nivou u Bijeloj kući ili Vašingtonu. Nova vlast to mora popraviti i svojim rezultatima zaslužiti da budemo partner SAD i Vašingtona, a ne tačka koja će govoriti protiv njih i proizvoditi antiameričko raspoloženje - rekao je Radončić.

Domaćin Šemsudin Kavazović u svom govoru osvrnuo se na rad SBB-a u proteklim mjesecima.

- Bili smo desektovani. Ovih dana intenzivnim radom Savez vraćamo na noge i idemo u pravom pravcu. Građani ovog grada su digli Gradačac iz pepela. Imamo jaku industriju i veoma vrijedne ljude – rekao je Kavazović.

U narednom periodu SBB-u će, kako kaže Kavazović, u fokusu biti poljoprivreda.

- Svake godine imamo problem s plasiranjem šljive i ona propada. U narednom periodu ćemo se zalagati da Gradačac dobije mobilnu sušnicu. Ministarstvo poljoprivrede je desetkovano. Imali smo i kantonalnog ministra Ševala koji je bio možda i najbolji ministar, ali je pokazao kako treba raditi. Izborit ćemo se da poljoprivreda stane na noge. SBB će se izboriti da se penzionerima podignu primanja, makar za 50 posto. Isto i za borce, da se njihove naknade povećaju – kaže Kavazović.

Nosioc liste za Skupštinu Senad Salkić kazao je da Gradačac nije grad samo dobrih i vrijednih ljudi, nego i SBB čaršija.

- Proteklih 13 godina smo zajedno vodili bitke i za Savez i za bolju Bosnu i Hercegovinu. Poljoprivreda jeste glavna i dominantna grana u Gradačcu. Ima i drugih grana po kojima je Gradačac bio moćan, a nije više. Nastavit ćemo raditi i niko nas neće pokolebati. Povezat ćemo Gradačac sa ostatkom BiH – rekao je Salkić.

Dodao je da je SBB jedna od rijetkih stranaka koja je samo par mjeseci pred izbore iz članstva izbrisala korumpirane ljude.

- Potrebno je zaustaviti korupciju i nepotizam. Bit ćemo oni koji grade Bosnu i Hercegovinu. Pobjeda na izborima će biti presudna za uspjeh BiH – rekao je Salkić.

Nosilac liste za Predstavnički dom Parlamenta FBiH Fahir Humić dolazi iz realnog sektora te je govorio o novim vrijednostima koje su potrebne Bosni i Hercegovini.

- Stanje je sve gore i gore. Od izbora do izbora sve je gore. Građani moraju otvoriti oči i dati šansu nekome drugom. Vlast treba napraviti bogatog građanina, odnosno bogatu državu. Bogata država ima dobru vojsku, policiju, dobre škole. Glas treba dati onome ko može donijeti promjene. Ja sam se dokazao i pokazao u privredi. Predlažem da dođe što više privrednika u politiku i lakše ćemo promijeniti stanje – rekao je Humić.

Nosilac liste za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH Izet Žigić kazao je da se sa dobrim primjerima može puno toga uraditi.

- Predsjednik našeg Saveza gospodin Radončić koji je par mjeseci bio na pozicijama ministra sigurnosti BiH i za tih par mjeseci je uradio više nego svi drugi ministri sigurnosti za čitav mandat. Sjećate se početka korone, prva tri mjeseca agonije. Gospodin Radončić se nije borio za talove, već se borio da spriječi širenje pandemije, da nam zaražene osobe ne dolaze u državu. To ne treba zaboraviti. Drugi nisu tako radili. Zakon o sprječavanju pranja novca je jedan od vitalnih zakona koji nas je učinio da nas ljudi priznaju da ne peremo novac i da ne finansiramo kriminal i terorizam, gospodin Radončić je to donio i progurao kroz Parlament. Sjećate se migranata, gospodin Radončić je spriječio krizu svojim akcijama i ovaj kraj je spašen.

Mi jesmo Bošnjaci i borit ćemo se za prava Bošnjaka, ali ne na uštrb Hrvata ili Srba. Nas sljeduje Bosna i Hercegovina, na čitavom prostoru i za takvu BiH ćemo se boriti - rekao je Žigić, saopćeno je iz SBB-a.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.