29.9.2022. 19:05
1
Hadžidedić: "Da je Stranka za BiH satelit SDA, ja sigurno ne bih bio u njoj"
Prof. Dr. Zlatko Hadžidedić, nosilac liste kandidata za Parlament Bosne i Hercegovine ispred Stranke za BiH osoba je koja više decenija upozorava na sve opasnosti koje vrebaju Bosnu i Hercegovinu. I ovaj put u intervjuu za Novinsku agenciju Patria upozorio je da se „naša država nalazi u kritičnom trenutku, kada je u pitanje doveden sam njen opstanak“.

No, za početak smo ga pitali kako odgovara na tvrdnje oponenata da je Stranka za BiH satelit Stranke demokratske akcije, a što se često čuje, posebno sada u toku izborne kampanje:

“Jasno ću reći i vrlo precizno, ja sam 32 godine proveo u borbi protiv SDA na sve moguće načine, uvijek smatrajući  da SDA radi protiv interesa i suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. 
Pojavio se taj spin oko toga  da su praktično svi koji su u utrci nekakvi sateliti SDA. To je obični spin, a poenta je u tome da takva priča kod glasača treba da pokrene jedan određeni utisak, pa dobro ako su svi sateliti SDA, onda treba glasati za SDA.

Pokušavaju tako sve stranke i njihove programe obezvrijediti. Mi smo bili dovoljno jasni da ne podržavamo razgradnju države po programu SDA-HDZ i SNSD. Građani mogu na osnovu toga jasno da prosude. 

Da je SBiH satelit SDA, kao što se to u javnosti čuje, ja sasvim sigurno ne bih pristupio SBiH-u, a pristupio sam zbog određenih principa i moja borba putem medija ima svoja ograničenja. 

Koja je to vaša borba konkretno, za koju ideju se borite?

Shvatio sam da je vrijeme da uđem u političku arenu i da se borim za te ideje. Te ideje su jednostavne. Borim se za to da se suverenitet vrati građanima BiH koje su oduzele tri etno-religijske oligarhije i taj suverenitet treba da se s jedne strane vrati u institucije BiH, a s druge strane taj suverenitet treba da se koncentrira u nečemu što mnogi pogrešno shvataju. Građani svugdje u svijetu tvore jedinstvenu naciju. 

Građani su svi koji plaćaju porez u ovoj državi bez obzira na njihovu etničku i religijsku pripadnost. Lično se borim sa Strankom za BiH da se suverenitet vrati građanima i da svi zajedno tvorimo bosansku naciju i da gradimo nacionalnu državu. BiH ne smije biti više nacionalna država, jer je kao takva anomalija, a zna se šta se dešava sa anomalijama.
Ne smijemo dozvoliti da zbog toga bude brisana sa mape i uklonjena, ona mora biti uređena kao i sve države u Evropi.

Šta je zapravo koncept kojeg neki predstavljaju i nude kao neki hibrid nazivaju ga pomirenjem građanskog i etničkog?

. Prvo ću da kažem svi građani tvore jednu naciju i suverenitet pripada toj naciji koju tvore svi građani. Nikada i nigdje nije postojalo pomirenje suvereniteta građana i tog etničkog suvereniteta. To su još jedne podvale da je moguće pomirenje građanskog i etničkog. Suverenitet pripada građanima i oni tvore jedinstvenu naciju. 

Nama su prvo podvalili priču da naše etno grupe treba zvati nacijama, a to znači da one imaju suverenitet i pravo na stvaranje vlastite države. Mi to godinama ovdje nismo ni shvatali ni tretirali. Ja 30 godina pišem o tome, ali tek sada dolazi do šire javnosti. Mi moramo napraviti zaokret i vratiti taj suverenitet iz tri etno religijske oligarhije i dopustiti da građani profunkcioniraju kao jedinstvena nacija.

Nakon ovoga što ste kazali prirodno je, a što ste i učinili, Stranka za BiH podržala je Željka Komšića za kandidata za člana Predsjedništva BiH, kako vi to posmatrate? 

- Podrška Željku Komšiću je sasvim prirodna. On nastupa sa iste platforme, DF jedino nije izašao sa zaokruženom platformom stvaranja jedinstvene nacije, mi smo otišli korak dalje u tome, ali oni nas u tome razumiju i podržavaju, kao što i mi njih podržavamo u borbi za građansku BiH. Mi izlazimo sa vrlo sličnim programom pred glasače i jedina je razlika što mi idemo korak dalje, da svi građani moraju tvoriti jednu bosansku naciju.

Kako je to moguće postići kroz Parlamentarnu skupštinu BiH, s obzirom da ste nosilac liste SBiH baš za Parlament BiH?

- Bit će potrebno vrijeme naravno, ali prije svega je potrebno da se promijene narativi i percepcija oko toga ko smo i šta smo mi. Mora se shvatiti da mi imamo samo jednu mogućnost ili da opstanemo kao nacionalna država ili da nestanemo i definitivno se podijelimo na tri etno religijske teritorije od koje će dvije pripasti jedna Hrvatskoj jedna Srbiji, a treća stvoriti neku svoju privatnu ili već kakvu državu bi mogla SDA da stvara. 

Možemo li govoriti onda o tome da su ovo historijski izbori, ako jesu zašto?

- Ovo jesu historijski izbori. Ovo su izbori između biti ili ne biti. Ukoliko građani ponovo izaberu iste snage koje su bile na vlasti postoji najveća moguća vjerovatnoća da ova država neće opstati. Ukoliko izaberu one snage koje žele potpuni zaokret i promjenu postoji mogućnost da će država BiH opstati. 




(Patria / Aldina R.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.