2.10.2022. 14:13
0
Brojni incidenti na biralištima u RS: U Istočnom Sarajevu zaplijenjene naočale za snimanje
Štab Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske “Izbori 2022” prati i poduzima mjere i radnje u cilju održavanja povoljne bezbjednosne situacije u RS na dan Općih izbora u BiH, saopšteno je iz MUP-a.

Pregled incidenata na području Republike Srpske za dan 02.10.2022. godine u vremenskom periodu od 7 do 11 sati:

– U 07,50 sati putem telefona u Policijsku stanicu Kozluk obratio se policijski službenik i prijavio da mu se na biračkom mjestu u naslju Pađine obratio G.G. i prijavio predsjednika biračkog mjesta Pađine A.S. da mu dana 02.10.2022. godine oko 06.15 sati, prilikom prebrojavanja izbornog materijala nije dozvolio da prisustvuje istom kao posmatrač, te da je iz tog razloga fizički i verbalno nasrnuo na njega. O navedenom obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina koji je saopštio da nema elemenata krivičnog djela.

– Policijskoj upravi Prijedor u 7 sati, prijavljeno je da biračko mjesto u mjestu Hozići, opština Novi Grad nije otvoreno na vrijeme. Na biračko mjesto upućen policijski službenik i predsjednik Opštinske izborne komisije. Na navedenom glasačkom mjestu je od strane posmatrača Ј.Ј. primjećen u dvije kutije određeni broj popunjenih glasačkih listića. Predsjednik Opštinske izborne komisije smijenio je birački odbor, obavijestio CIK, a o događaju je obavješten i tužilac Okružnog javnog tužilaštva Prijedor koji se izjasnio da se radi o krivičnom djelu “Izborna prevara” i naložio da se liše slobode članovi biračkog odbora. Policijski službenici su na osnovu navedenog lišili slobode I.DŽ., R.H., I.M., E.V. i S.H.. Glasačko mjesto osigurano je od strane policijskog službenika, a sporni glasački listići su uviđajem oduzeti.

– U 07,30 sati od strane predsjednika izbornog mjesta u OŠ “Sveti Sava”, opština Istočno Novo Sarajevo prijavljeno da je lice V. Ј. na pomenutom izbornom mjestu pokušalo da snima naočalama za snimanje nepoznate marke. Navedeni predmet je privremeno oduzet od strane policijskih službenika PS Istočno Novo Sarajevo. O svemu navedenom obavješten dežurni tužilac OЈT Istočno Sarajevo koja će se o kvalifikaciji događaja naknadno izjasniti.

– U 09,30 sati prijavljeno da je u ulici Druge Sarajevske brigade, mjesto Vojkovići, opština Istočna Ilidža lice S. M. naočalama za snimanje snimio izborni listić koji mu je od strane izborne komisije oduzet. Licu su u PS Istočna Ilidža oduzete naočale te je o svemu navedenom obavješten dežurni tužilac koja će se o kvalifikaciji događaja naknadno izjasniti.

– U 09,35 sati u PS Janja prijavljeno da je u mjestu Čengić, Grad Bijeljina u 09,30 došlo do svađe između posmatrača G.D., S.J. i M.T., svi iz Čengića u vezi načina glasanja starih lica, gdje je ometan normalan tok glasanja. Nakon izrečenog upozorenja od strane Predsjednika biračkog mjesta, nastavljeno je sa normalnim glasanjem koje za vrijeme navedenog događaja nije prekidano.

– U 10,26 sati na biračkom mjestu u OŠ ”Sveti Sava” u Doboju, došlo je do prepirke između članova biračkog odbora. Nakon toga na isto biračko mjesto došao je B.M. i počeo sa narušavanjem javnog reda i mira vikom i galamom, te se udaljio u nepoznatom pravcu. Po navedenom postupili policijski službenici PS Doboj 1, koji će po pronalasku lica B.M. istog sankcionisati po članu 7. Zakona o javnom redu i miru.

– Oko 10,35 sati PS Zvornik zaprimila je prijavu da su posmatrači ispred jedne političke partije došli ispred zgrade Gradske Uprave Zvornik i pobacali akreditacije posmatrača. Obaviješten dežurni tužilac OЈT Bijeljina koji je saopštio da se izvrši uviđaj bez trenutne kvalifikacije događaja.

– U 10.25 sati u PS Bijeljina 1 pristupila je Z.N. iz Bijeljine, koja je podnijela pismenu prijavu u ime gradskog odbora jedne političke stranke, a koju je potpisao predsjednik Gradskog odbora T.S. u kojoj navodi da su lica R.P. i nepoznato lice u prostorijama auto-praonice koja se nalazi ulici preko puta OŠ “Knez Ivo od Semberije” davali novčanu naknadu glasačima koji su određeni za glasanje na biračkim mjestima koja se nalaze u navedenoj OŠ. Po navedenoj prijavi postupaju rad policijski službenici PU Bijeljina koji su obavijestili dežurnog tužioca OЈT Bijeljina koji je naložio da se uzme pismena izjava od podnosioca prijave na sve okolnosti navedene u prijavi zbog utvrđivanja svih činjenica. Rad po prijavi u toku.

Zbog održavanja opštih izbora, lokacije za izdavanje ličnih dokumenata MUP-a Republike Srpske (referati ličnih karata, prebivališta, boravišta i ЈMB, uključujući akviziciju) rade danas, 2. oktobra do 19 sati.

2U cilju preduzimanja bezbjednosnih mjera i radnji povodom održavanja Općih izbora na području BiH, ministar unutrašnjih poslova RS donio je naredbu o zabranu prijevoza eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju od 02.10.20202. godine od 00,00 do 03.10.2022. godine do 06.00 sati”, dodaje se u saopštenju.

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2022, Source d.o.o.