3.10.2022. 17:49
0
Strik: Schmidt svojom odlukom zakomplicirao reformski proces u BiH
Zastupnica u Evropskom parlamentu Tineke Strik dala je izjavu povodom jučerašnjih izbora u Bosni i Hercegovini.

- Pozdravljam rezultate izbora održanih jučer u Bosni i Hercegovini. Čini se da su mnogi građani odbacili etnonacionalističku korumpiranu politiku iz prošlosti i pokazuju da se zalažu za integraciju u EU.

Naglasila je da bi EU trebala shvatiti ovaj momentum kako bi pomogla Bosni i Hercegovini.

- Ovi rezultati su, međutim, zasjenjeni korištenjem bonskih ovlasti od strane OHR-a za nametanje novog izbornog zakona koji zadovoljava interese etnonacionalističke stranke HDZ i njene sestrinske stranke u Zagrebu - upozorava EU parlamentarka Strik.

Dodaje da je Schmidt ovom odlukom ozbiljno zakomplicirao reformski proces u BiH.

- Bonske ovlasti treba koristiti sa velikim integritetom i proporcionalnošću. Njihovo korištenje na dan izbora pokazuje potpuni izraz nepoštovanja prema građanima koji su iskoristili svoje demokratsko pravo. Ovim postupkom narušen je ugled OHR-a kao institucije, koja je i danas, nažalost, prijeko potrebna u BiH - zaključila je Strik u izjavi. 

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.