5.10.2022. 15:20
0
MUP TK: Nije bilo pokušaja otmica djece
Uprava policije MUP-a Tuzlanskog kantona je danas saopštila da je istražila prijave o navodnim pokušajima otmice djece, te da ni u jednom slučaju nije potvrđeno da se radi o stvarnom pokušaju otmice djece.

Sve je počelo od pojedinačnih objava na društvenim mrežama u kojima se tvrdi da se dešavaju pokušaji otmice djece na području Tuzlanskog kantona. 

Takve informacije su izazvale zabrinutost i uznemirenost svih građana, a naročito roditelja i djece. Uprava policije MUP TK-a danas je saopštila da je poduzela sve potrebne mjere i radnje kako bi detaljno istražila i provjerila sve događaje, uključujući i one koje nisu formalno prijavljeni policiji, te da ni u jednom slučaju nije potvrđeno da se radi o stvarnom pokušaju otmice djece.

Uprava policije 9. septembra je zaprimila prijavu o pokušaju otmice u Ulici Donje Brdo, odnosno, Ulici Mehmeda Šerbića u Tuzli. U okviru istrage, službenici policije pregledali su snimak video nadzora koji pokriva Ulicu Donje brdo i veći dio Ulice Mehmeda Šerbića, a čijim je detaljnim pregledom utvrđeno kako nije došlo do kontakta djeteta, ni s drugim osobama, niti sa vozilima, čime bi se mogli potvrditi navodi prijave.

Potom, 4. oktobra na društvenim mrežama je ponovo osvanula informacija da je nepoznata žena pokušala oteti djevojčicu ispred Druge osnovne škole u Živinicama. Međutim, to se pokazalo neistinitom informacijom.

"Obavještavamo javnost da su službenici policije za događaj saznali posredno, te poduzeli sve potrebne mjere u cilju rasvjetljavanja okolnosti događaja, identifikovane su, pronađene i saslušane sve osobe koje mogu imati informacije, te je izvršen uvid u snimak nadzorne kamere, nakon čega je utvrđeno da se radi o nesporazumu. Naime, osoba sa snimaka koji se pojavio na društvenim mrežama je u rodbinskoj vezi sa djevojčicom iz iste škole koju nije vidjela određeni vremenski period, tako da je nenamjerno prišla drugoj djevojčici koja se uznemirila", pojašnjeno je iz Uprave policije MUP-a TK.

Uprava policije je pozvala građane da, ako imaju saznanja o događajima ili nezakonitim radnjama, da navedeno prvo prijave policiji, a ne da putem društvenih mreža bespotrebno šire paniku i strah među građanima.

"Policijski službenici svakoj prijavi pristupaju na krajnje odgovoran i profesionalan način, te poduzimaju sve neophodne mjere na utvrđivanju okolnosti događaja, koristeći pri tome sve raspoložive resurse, kako bi se u što kraćem roku provjerili i utvrdili navodi svake pojedinačne prijave i rasvijetlili događaj u cilju lične sigurnosti svih građana, a posebno najosjetljivije kategorije društva - djece", poručuju iz Uprave policije.

Nedavno je na društvenim mrežama osvanula i informacija o pokušaju otmice u tuzlanskom naselju Solina, te je spomenuta nepoznata osoba sa bijelim kombijem, pišu Nezavisne. 


(A.R.) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.