7.10.2022. 17:29
0
Nepotpuni podaci: Evo koliko glasova su osvojili bivši SDA-ovci
Stranku demokratske akcije su u prethodnih nekoliko godina napustili brojni kadrovi, dok su iz te stranke poručivali da to neće ostvariti uticaj na tu stranku, odnosno da su glasovi tih ljudi bili odraz stranke, a ne njihovih ličnih kvaliteta.

Ipak, nekoliko godina kasnije brojna od tih imena su ostvarili značajan rezultat na izborima, a SDA je na pojedinim mjestima imala pad u rezultatima, koji je naročito vidljiv u Kantonu Sarajevo.

Najpoznatiji je premijer Elmedina Konakovića, koji je kao kadar SDA obnašao brojne funkcije, a onda nezadovoljan politikom te stranke napustio je i formirao Narod i Pravdu.

On je bio kandidat za Federalni parlament u Izbornoj jedinici 11, koja obuhvata Ilijaš, Vogošću te tri gradske općine u Sarajevu: Centar, Stari Grad i Novo Sarajevo.

Prema još uvijek nepotpunim podacima CIK-a Narod i Pravda je prva stranka u ovoj izbornoj jedinici sa 0,31 posto prednosti u odnosu na SDA, a najviše preferencijalnih glasova od kandidata svih stranaka u ovoj izbornoj jedinici ima upravo Elmedin Konaković, njih 11.831.

Denis Zvizdić je kao kadar SDA obavljao najviše funkcije, a posebno se izdvaja period kada je bio predsjedavajući Vijeća ministara BiH. On je tu stranku i postao član NiP-a. 

On je bio kandidat za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u Izbornoj jedinici 3, koja obuhvata Kanton Sarajevo i Bosansko-podrinjski kanton te ostvario najveći broj glasova od kandidata svih stranaka u toj izbornoj jedinici. Riječ je od 23.464 glasa.

Još jedan od onih koji su napustili SDA i postali dio NiP-a je i Aljoša Čampara. On po svemu sudeći ima siguran mandat u Skupštini KS, osim ako ga odbije zbog neke funkcije u izvršnoj vlasti.

Čampara je kao četvrti na listi bio treći po broju glasova unutar liste NIP-a obzirom da je ostvario 9.317 glasova. Što se tiče kandidata SDA od Aljoše Čampare više glasova imaju samo Sebija Izetbegović i Haris Zahiragić.

SDA je napustio, pa prešao u NiP i Nihad Omerović, gradonačelnik Srebrenika.

Narod i Pravda u izbornoj jedinici 5, koja obuhvata Tuzlanski i Posavski kanton te birače iz Brčko distrikta BiH koji ostvaruju pravo glasa u FBiH, nije dobila direktan mandat, obzirom da su imali 4,32 posto podrške, odnosno 9.108 glasova.

Ipak, unutar liste NiP-a Nihad Omerović je ostvario uvjerljivo najveći broj glasova, njih 5.140.

Mirsad Kukić godinama je upravljao tuzlanskom SDA, a nakon izbacivanja je formirao svoju PDA.

On je na ovim izborima bio kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH u Izbornoj jedinici 5, kao i ranije navedeni Nihad Omerović i velika borba se vodi za direktni mandat između PDA i HDZ-a BiH. Trenutna razlika između ove dvije stranke je u 131 glas.

Ukoliko mandat dobije PDA u državni Parlament će zasjesti Mirsad Kukić, koji je unutar liste PDA uzeo najviše glasova, to jeste 10.644.

Nakon "afere Asim" Stranku demokratske akcije napustio je i Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad, a nakon toga je postao predsjednik Stranke za BiH.

On je kandidat te stranke za Skupštinu KS ostvario najviše preferencijalnih glasova od svih kandidata za taj nivo vlasti. 18.486 glasova Semira Efendića je 77,78 posto glasova koje je ta stranka ostvarila.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović također je napustio SDA te nakon toga dva puta pobijedio tu stranku u borbi za čelno mjesto tog grada.

Stranka Bosanskohercegovačka inicijativa-Kasumović Fuad trenutno je treća u borbi u Skupštinu ZDK sa malim zaostatkom u odnosu na SDP BiH.

Najviše glasova unutar liste BHI-KF, ali i u odnosu na preferencijalne glasove iz svih stranaka ima lider ove liste Fuad Kasumović. On ima impresivnih 11.792 glasa, prenosio avaz.


(Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.