7.10.2022. 21:21
0
Da li je ovo sastav Doma naroda FBiH?
Brojne su nedoumice u vezi izmjena Izbornog zakona koje je u izbornoj noći nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt. Loš tajming za donošenje odluke, reći će predsjednik Centralne izborne komisije BiH, no stvari su mnogo ozbiljnije. Niko sa sigurnošću ne može odgovoriti kako će navdene odluke OHR-a uopće biti implementirane.

Kako odluke visokog predstavnika primjeniti na izborni rezultat, u CIK-u su danas odgovorili sa: Čekamo dodatana pojašnjenja. Pojedine izmjene Izbornog zakona, koje je Schmidt nametnuo, nisu do kraja definirane.

“Nije utvrđen broj, struktura i način na koji se biraju delegati u ovim izmjenama Izbornog zakona. Po meni su mogle biti. I sigurno bi moglo biti lakše Centralnoj izbornoj komisiji da imamo gotova rješenja. Kada su vršeni zahvati, mislim da se moglo uraditi i to”, izjavio je član CIK-a Ahmet Šantić.

Ovako je prepušteno CIK-u da sam donese provedbeni akt, iako je Ustav Federacije BiH ostao nepromijenjen u članu osam stavu 2, a to je da se broj struktura i način utvrđuje zakonom. CIK nije zakonodavno tijelo, visoki predstavnik je svojom odlukom tražio da djeluje nezakonito.

Jedna od nedoumica biće da li rasporediti delegate u Dom naroda Federalnog paralementa proporcionalno nacionlnoj strukturi tog kantona ili nacionalnoj strukturi stanovništva Federacije BiH u odnosu na taj kanton. Ovo također nije definirano odlukom visokog predsatvnika. I kako, kada se jednom i ovo pitanje utvrdi, popuniti nedostajuće delegate.

Napravili smo projekciju u odnosu na Izborni zakon, nacionalnu strukturu kantona i popis iz 2013 godine. Prema rasporedu delegata, očito je da će dominantno delegate iz reda Hrvata popuniti većinski hrvatka područja, slično je s Bošnjacima. No kako delegirati Srbe i Ostale, ako znamo da je problem postojao i sa popunom 17 delegata u prethodnim sazivima, odnosno 7 iz reda Ostalih.

Visoki predstavnik u svojoj odluci dopustio je da CIK nedostajuće delegate raspodjeli iz ostalih kantona, no šta ako nema dovoljno izabranih delegata. Da li se se mogu u Domu naroda naći i oni koji nisu izabrani, odnosno koji su bili na listama političkih stranaka. I iz kojih kantona ce biti delegirani? Ni to nije definirano Schmidtovom odlukom.

To su pitanja na koje CIK treba tek odgovoriti, a mogla bi se značajno odraziti na izgled Doma naroda FBIH i u konačnici na odlučivanje.

Izmjene Izbornog zakona prokementirao je i predsjednik CIK-a poručivši da su jednostavno imale loš tajming.

Također za mnoge je i sporna odluka u odnosu na izbor rukovodstva Federcije BiH gdje se Ostali ne spominju.

Podjećamo na presudu Ustavnog suda BiH iz 2015. godine po zahtjevu Željka Komšića, a u kojoj je utvrđeno postojanje diskriminacije građana iz reda “Ostalih” u izboru za predsjednike i FBiH I RS. Potvrđeno je i kako je već u pripremi apelacija i privremena mjera kojiom se traži da se odluka viskog predstavnika u ovom dijelu stavi van snage, o čemu bi u konačnici mogao odlučivati Evropski sud u Strazburu.

Video pogledajte ovdje.

(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.