8.10.2022. 20:48
3
Nove cijene goriva početkom iduće sedmice zbog rasta nabavnih cijena: Dizel ide na 3,40 KM
Poskupljenje goriva u Bosni i Hercegovini je neizbježno zbog rasta nabavnih cijena, a nova poskupljenja uslijedit će početkom sedmice.

Rekao je ovo predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori RS Dragan Trišić.

Naglasio je da u posljednjih mjesec dana nije bilo značajnih promjena cijena naftnih derivata na tržištu RS-a.

"Već početkom ove sedmice kompanije iz Evrope koje se bave prodajom derivata, kao i rafinerije iz kojih se distributeri snabdijevaju, povećale su cijene dizela", naveo je Trišić.

Naglasio je da su razlozi rasta nabavnih cijena globalna dešavanja koje su na sceni, a tiču se moguće recesije i promjene u politici zemalja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

"Također, na sve utiče i nepovoljna bezbjednosna situacija, ali i moguće ograničenje postojećih ruta snabdijevanja", naveo je Trišić, ali nije iznio prognoze za koliko bi gorivo moglo da poskupi od iduće sedmice.

I na benzinskim pumpama u Srpskoj naveli su da će od iduće sedmice korigovati cjenovnike.

"Promjena cijena biće sa novim nabavkama. Za koliko tačno, ne znamo. Sve će biti usklađeno prema novim nabavkama i ograničenoj marži u prometu", naveli su na benzinskim pumpama.

Potvrdili su i da je većina njih korigovala cijene prije par dana u prosjeku za pet feninga naviše, pa tako sada vozači za dizel treba da izdvoje u prosjeku oko 3,15 maraka po litru.

Predsjednik Udruženja distributera naftnih derivata FBiH Milenko Bošković rekao je da je zbog najavljenog smanjenja proizvodnje OPEK-a za dva dana došlo do skoka od 25 feninga prerađene nafte od dobavljača.

"Tako da je gorivo u nabavci u srijedu za četvrtak poskupjelo za 10,6 feninga, dok je nabavna cijena za petak korigovana naviše za 15 feninga", kazao je Bošković i dodao da poskupljenje goriva ponovo otvara pitanje intervencije u poresku strukturu jer će teško stanje nastupiti u privredi.

Grupa OPEK+ dogovorila je u srijedu na sastanku u Beču da smanji zajedničku proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno, u nastojanju da zaustavi pad cijena “crnog zlata” izazvan slabljenjem globalne ekonomije. To je najveće smanjenje proizvodnje OPEK-a i saveznika od 2020. godine.

Kazne

Pojedine benzinske pumpe u RS prethodnih mjeseci prodavale su gorivo po cijenama većim od dozvoljenih. Tako su im inspektori samo za 15 dana u augustu izrekli kazne teške 175.300 maraka. Takođe, od marta do kraja jula inspektori su izdali 230 prekršajnih naloga u vrijednosti od 1,67 miliona KM zbog kršenja marže pri formiranju cijena.

Odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka Milko Grmuša ranije je rekao da su kazne izrečene pumpama kap u moru u odnosu na to koliko zarade na osnovu prodaje goriva po višim cijenama od dozvoljenih.

"To je isto kao da su im rekli nastavite žešće. Ništa te kazne ne znače, već inspektor treba da zatvori benzinsku pumpu na mjesec dana i onda će oni biti u problemu", kazao je Grmuša, piše Glas Srpske.

(A. Balićevac)

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.