14.10.2022. 13:59
2
Čović: Počeli su pregovori, razgovora s DF-om nema, Komšića proglasiti nepoželjnim gdje god se pita HNS
Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, kazao je nakon sjednice HNS-a da je jedan od zaključaka bio proglasiti Željka Komšića nepoželjnim.

On je kazao da je cilj proglasiti njega nepoželjnim u dijelovima gdje se HNS nešto pita.

‘Komšić krši Ustav’

Čović je mišljenja da Komšić krši Ustav BiH i da ‘uzurpira’ mjesto člana Predsjedništa BiH iz reda hrvatskog naroda četvrti put za redom.

“Jednoglasno smo donijeli zaključak da se proglasi nepoželjnim gdje god HNS se pita. Ta osoba je i tokom kampanje i nakon izbora idalje grubo krši Ustav BiH. Mišljenja smo da je važno stvoriti legalnost”, naveo je Čović.

On je također kazao da će se razgovarati o formiranju vlast sa svim strankama, osim s DF-om.

“Što se tiče potencijalnog hrvatskog člana Predsjedništva ne bih komentirao njegove izljeve mržnje. Što set iče budućih partnera u vlasti, legitimni predstavnici bošnjačkog i srpskog naroda nama će biti partneri”, rekao je Čović. Upitn da li se može naći u vlasti s opozicijom u FBiH?

“A ko je opozicija u Bošnjaka? Svi su se negdje našli u vlasti u protekle četiri godine. Nema nikakvih ograničenja izuzev DF-a s kojim ne postoji opcija komuniciranja. Što je zaključak. Sve druge stranke koje čine legitimitet jednog ili drugog naroda mogu biti partneri, bez izuzetaka”, naveo je Čović.

Pregovori počeli

“Ne dijelimo te stranke na vlast ili opoziciju. Ne želimo dati doprins da mi pravimo neke alijense ili platforme”, istakao je Čović. On je dodao da je legitimni predstavnik naroda onaj koji ima većinu u Domu naroda.

Upitan zašto se nisu desio početak pregovora koje je najavio.

“Ko kaže? Počeli su pregovori. Razgovaramo i razgovarat ćemo. Detalje ćemo sačuvati za sebe. Treba sačuvati ljude koji žele da profesionalno i korektno vodimo razgovore. Danas sam informirao koeleg o tome. Sa oba predstavnika konstitutivna naroda smo razgovarali, s predstavnicima međunarodne zjednice smo razgovarali”, naveo je Čović.

Kaže da mu godi što razgovara sa svima i da je u toj poziciji, ali da mora sad pokazati i malo skromnosti.


(Admir O.)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.