26.10.2022. 19:47
0
Kasumović: Pokrali su me na izborima, a opet imam najbolji rezultat u državi
Bosanskohercegovačka inicijativa Fuad Kasumović i službeno je zatražila od Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine da se svi glasački listići za nivo izbora za Zeničko-dobojski kanton ponovo prebroje.

U podnesku je ovaj politički subjekt posebno detaljno pobrojao biračka mjesta u Zenici koja se trebaju ponovo pregledati.

“Ovo su bili sve osim demokratskih i poštenih izbora! Na hiljade je primjera u svim gradovima širom BiH kojima se dokazuje očigledna krađa i falsificiranje izbornih rezultata. Grad Zenica i ja smo prije nepunih 5 godina nudili CIK-u, OHR-u, Evropskoj uniju… da kupimo sve što treba i doniramo, u skladu sa zakonom, svu opremu kako bi izbori bili pošteni i fer. Dali smo ponudu da mi snosimo sve troškove instalacije skenera i sve druge opreme u Zenici kako bi izbori bili pošteni, a rezultati dostupni vrlo brzo nakon što se zatvore birališta. Svi sagovornii iz međunarodne zajednice tada su bili oduševljeni. A onda je sve stalo. Velikim partijama – SDA, SNSD, HDZ – to nije odgovaralo i ne odgovara ni sada jer bi sigurno izgubili izbore. Narod bi prvi put poslije glasanja bio veseo jer bi vidio rezultate odmah i da je njihova volja provedena. Ovo što sad imamo, ovi “rezultati” izbora ne odražavaju sliku volje građana. SDA i ti ostali “veliki” jesu dobili glasove, ali su krađe bile maksimalne”, kaže u razgovoru za Politicki.ba Fuad Kasumović.

On je predsjednik BHI FK, stranke osnovane prije nekih šest mjeseci. I ona je postala parlamentarna na svim nivoima vlasti.


BHI FK ima po jednog državnog i federalnog poslanika, te njih pet u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona.

Kasumović je uvjeren da su zakinuti za 2 poslanika u kantonalnom parlamentu. Kaže i da je odlučan do kraja istjerati istinu.


“Stranka kojoj sam na čelu ima najbolji rezultat u državi! Čak i uspkros krađama! Krenuli smo prije šest mjeseci, nismo imali objektivno vremena razviti stranačku infrastrukturu, ali smo uspjeli. I jedini sam koji je bio apsolutno siguran da će Denis Bećirović pobijediti u utrci za Predsjedništvo BiH. Sjetit ćete se da sam tada javno obećao da ću dati ostavku na poziciju gradonačelnika Zenice ako se moje predviđanje ne ostvari. I to bih uradio, budite sigurni, da je Bećirović izgubio”, kaže on.

Upitan da li se povlači sa funkcije gradonačelnika jer je izabran u Skupštinu ZDK, Kasumović odgovara da su građani od početka znali njegov stav.

“Prije četiri godine sam osvojio direktan mandat u državni parlament. Poziciju sam prepustio drugome. I tada, kao i sada, građani su znali, svima sam sasvim jasno i glasno rekao da se ne povlačim sa mjesta gradonačelnika. Kako tada, tako i sada. Svi su znali da ne idem s pozicije na kojoj sam sada.
Dakle, neću biti poslanik u Skupštini ZDK. A neći biti ni u Vladi ZDK. Ostajem gradonačelnik Zenice. Uradili smo toliko da se to sasvim jasno vidi, ali nisam zadovoljan i moramo uraditi mnogo više da bi građanima Zenice bilo dobro”, kaže Kasumović.


Upitan šta je sa vlastima na višim nivoima i da li se vidi u nekom od entitetskih ili državnih institucija – on za Politicki.ba odgovara odrečno.

“Ostajem gradonačelnik. Moja će stranka biti u vlasti i na federalnom i na državnom nivou, ako se napravi takva većina”, precizira.

“Niti se samnom razgovaralo o bilo kakvoj poziciji za mene, niti ja hoću ni ne želim takvo nešto”, kaže.

Fokusiran je na Zenicu i Zeničko-dobojski kanton.

“Čitam spinove SDA u medijima da imaju većinu. Kao i mnogo puta ranije – lažu. Evo, zvali su moju dvojicu poslanika i nudili im unosne nagrade za prelazak u njihov blok. Dakle, nemaju većinu, bez obzira što tvrde suprotno. Čim su posrednici kontaktirali jednog pa drugog mog kantonalnog poslanika, oni su mi to prijavili. Rekao sam im: ‘idite i sve saslušajte. I pripremite materijale da ih tužimo’. Sad, nemojte me pitati šta je sve ponuđeno, ko u tome učestvuje i na koji način. To su stvari za tužilaštva”, priča Kasumović za Politicki.ba.

Upitan da li on i blok koji bi ga podržao ima većinu za Skupštinu ZDK, odgovara negativno.

“Niko još nije napravio ovdje većinu. Ali se radi na tome.
Oni idu parama i obećanjima. Mi nudimo kvalitet i program da ovaj kanton prodiše, da se skinu američke i zapadne sankcije s njega i da se stane u kraj kriminalcima”, kaže Kasumović.

On posebno ističe da će ishod popune klubova naroda u Domu naroda Parlamenta entiteta F BiH u mnogome definirati izgled budućih vlasti.

No, kako god da se “karte poslože”, on ostaje na poziciji gradonačelnika Zenice sa zadatkom da stalno poboljšava život svojih sugrađana.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.