2.11.2022. 19:37
1
Schmidt za uvođenje elektronskih alata u izborni proces
Uzimajući u obzir današnju odluku Centralne izborne komisije BiH (CIK) kojom su potvrđeni konačni rezultati općih izbora 2022., visoki predstavnik Christian Schmidt naglasio je da moraju biti poduzeti koraci kako bi se dodatno unaprijedio integritet izbornog procesa.

- Građani bi trebali imati povjerenja u pouzdanost izbornog sistema. Oni moraju biti sigurni da će se njihov glas računati i da će se njihov izbor poštovati - rekao je visoki predstavnik.

Dodao je da, kako bi se taj cilj postigao, glavni prioritet treba da bude suzbijanje izbornih prevara, a uvođenje elektronskih alata u izborni proces sljedeći je pravi korak na tom putu.

Schmidt je naveo da je prošlo vrijeme studija i preporuka, te da dobro znamo šta je potrebno učiniti da se osigura integritet izbora.

- Pozivam sljedeći saziv parlamenta da na jednoj od svojih prvih sjednica donese potrebne mjere. Neophodno je i što brže djelovati kako bi se poboljšala situacija u vezi s finansiranjem i osobljem Centralne izborne komisije BiH. Nema potrebe za daljnje čekanje da se donesu neophodne promjene - rekao je visoki predstavnik, saopćeno je iz OHR-a.

(FENA/A. Balićevac)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.