5.11.2022. 8:59
1
Cvijanović: Bih je došla do zida, teško će ići u budućnosti
Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da su stvari u BiH odavno došle do zida i ako ne bude unutrašnjeg dogovora, teško će se moći nastaviti u budućnosti.

Cvijanovićeva je naglasila da je uvijek otvorena za razgovor i dogovor i da će se tako ponašati i u Predsjedništvu, ako bude fer plej, a ako bude morala da brani interese Republike Srpske to će raditi na jasan način kako je predvidio Ustav.

Tri faktora

Cvijanovićeva je ocijenila da je konstelacija odnosa u novom sazivu Predsjedništva BiH ista kao što je bila i u prethodnom sazivu i da politike novoizabranih članova nisu nikakva nepoznanica, ali da ni njena politika nije nikakva novost.

– Koliko ćemo biti uspješni ili neuspješni zavisiće od sva tri faktora. Znam da postoji nezadovoljstvo hrvatske zajednice činjenicom da ne mogu doći do legitimnog predstavnika u Predsjedništvu BiH i upravo to će morati da bude stavljeno na dnevni red i da se promijeni iako neki u BiH i u međunarodnoj zajednici godinama bježe od te teme – istakla je Cvijanovićeva za Večernji list, izdanje za BiH.

Govoreći o novom Savjetu ministara za koje Predsjedništvo daje mandat, Cvijanovićeva je rekla da je razgovarano o toj temi, ali da još nisu počeli formalni pregovori i da je poznato da će SNSD i HDZ BiH nastojati da se drže zajedno u toj postavci.

– Hrvati po rotaciji treba da dobiju tu poziciju ako se makar nečega hoćemo da držimo u ovoj zemlji što je utvrđeno od ranije – rekla je Cvijanovićeva potvrdovši da će to biti test prije svega za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirevića budući da je Željko Komšić rekao kako neće podržati prijedlog hrvatske strane.

Ona je smatra da će svakako biti prilično haotična situacija u predstojećem periodu prema hrvatskom korpusu. “Prepoznajem to po najavama novoizabranih članova Predsjedništva BiH, ali ostaje na nama da vidimo kako ćemo tu slagalicu učiniti primjerenom”, navela je Cvijanovićeva, koja je potpredsjednik SNSD.

Na pitanje koliko će u toj postizbornoj arhitekturi imati uticaja stranci čiji se rukopis i te kako prepoznaje da u vlasti ne žele vidjeti vodeću srpsku stranku SNSD, ali i bošnjačku SDA, Cvijanovićeva je odgovorila da je to već tradicionalna postavka.

– Egzibicije koje smo imali decenijama s realnošću koja odudara od Ustava je dovela u ovakvo nemoguće stanje. Vidim mogućnost razgovarati ako to ljudi žele, a bošnjačka strana nema takvih ambicija zabog toga što su se oslanjali na strance koji su im izlazili u susret sa ispunjavanjem centralističkih želja političkog Sarajeva. Posljednja intervencija predstavlja svojevrsnu iznimku u moru neuspješnih pokušaja – naglasila je Cvijanovićeva.


(Admir O.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.