16.11.2022. 15:20
2
Predsjednik bh. entiteta RS van okvira svojih nadležnosti komentirao izjavu člana Predsjedništva BiH: "Sve što je rekao je čista laž"
Novoizabrani predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik nakon što je napustio salu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dok se prisutnima obraćao Željko Komšić, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, na svom Twitter nalogu komentirao je izjavu Komšića.

"Sve što je Željko Komšić rekao u svom obraćanju je čista laž, zbog čega sam i napustio Konstitutivnu sjednicu dok je on govorio. Željko Komšić nije izabran od strane građana i građanki, kako to lažno tvrdi, nego ga je birao jedan dio Federacije, i to ne onaj koji je trebao, hrvatski narod, kako to nalaže Ustav BiH, nego bošnjački.

Komšić je prevarama i lažima došao do pozicije u Predsjedništvu i po četvrti put oteo Ustavom definisano pravo hrvatskom narodu da bude biran, a istim spletkama koristio se i sve ove četiri godine koje smo obavljali dužnost kolektivnog šefa, da svoje lične stavove predstavi kao zvanični stav Predsjedništva. 

Sve što je rekao o integracijama, saradnji s NATO-om je izmišljotina. Ne postoji NATO put BiH, nema usaglašenog stava o članstvu, postoji samo saradnja i ovakvim svojim nadobudnim ponašanjem i jednostranim istupanjem još jednom je pokazao kakva će njegova politika biti i ubuduće. To je politika laži, podvala i sramoćenja BiH na međunarodnom planu", napisao je Dodik na Twitteru.  

Podsjećamo, svečana konstituirajuća sjednica Predsjedništva BiH održana je danas u Sarajevu. Prema protokolu, izvršena je primopredaja dužnosti, na kojoj su novoizabrani članovi ove institucije položili zakletvu i obratili se prisutnima. 

Imena gostiju su prethodno izazvala prve nesuglasice među novim članovima kolektivnog šefa države. Inače, svaki član Predsjedništva ima pravo da, osim supružnika, pozove još četiri osobe. Željko Komšić je pozvao tri člana porodice i ukrajinskog otpravnika poslova. Prema pisanju medija, novi član Predsjedništva BiH iz bh. entiteta RS Željka Cvijanović usprotivila se odluci da ukrajinski otpravnik poslova Serhii Minailov sjedi među ambasadorima na inauguraciji članova Predsjedništva BiH. Cvijanović je pozvala četiri člana porodice, a Denis Bećirović je pozvao Nermina Nikšića (SDP), Elmedina Konakovića (NiP), Edina Fortu (Naša stranka) i Nermina Ogreševića (NES). 

Milorad Dodik koji je također prisustvovao inauguraciji iskoristio je priliku da da svoj sud o onome što je govorio Komšić, što je mimo protokola i van okvira nadležnosti da predsjednik bh. entiteta RS komentira izjave člana Predsjedništva BiH na dan inauguracije. Jasno je da je Dodik na ovaj način iskoristio priliku da priredi još jednu predstavu za javnost. 



(Aldina R.) 

 
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.