17.11.2022. 16:13
0
Državnim policijskim agencijama odobren prijem 225 kadeta, konkursi čekaju novu vlast i nove direktore
Prijem kadeta u tri državne policijske agencije mogao bi biti na čekanju do formiranja nove vlasti ili do imenovanja novih čelnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Granične policije i zamjenika direktora SIPA-e. Podsjećamo, imenovanje šest čelnika u tri policijske agencije na čekanju je već četvrti mjesec. Evidentno je da će nova vlast imati zadatak da imenuje i nove direktore i zamjenike.

Iako je Vijeće ministara BiH na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH prošle sedmice donijelo Odluku o utvrđivanju Plana prijema kadeta u policijske agencije na nivou institucija Bosne i Hercegovine u 2022. godini i to u Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) 10 kadeta za čin policajac i 10 kadeta za čin mlađi inspektor, u Graničnu policiju (GP) BiH 125 kadeta za čin policajac i 25 kadeta za čin mlađi inspektor a u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH 50 kadeta za čin policajac i pet kadeta za čin mlađi inspektor, kako sada stvari stoje raspisivanje konkursa sačekat će "povoljnije političke prilike" i novu vlast. 
Iz Granične policije BiH na upit Patrije nisu mogli odgovoriti kada će biti raspisan konkurs za 150 novih policajaca.

„Sukladno Zakonu o policijskim službenicima BiH, javni oglas za prijam kadeta objavljuje se u najmanje tri dnevne novine koje se distribuiraju širom BiH i ostaje otvoren 30 dana od dana objavljivanja. Javnost će biti na vrijeme obaviještena, kao i dosad, kada javni oglas bude objavljen.

U istom Zakonu propisani su opći uvjeti za prijam policijskih službenika u početne činove prve i druge razine, odnosno za čin policajac i čin mlađi inspektor i isti uvjeti navode se i u tekstu javnog oglasa“, navode u odgovoru iz Granične policije BiH.

Poznato je da Granična policija BiH ima deficit policajaca, te je zbog napuštanja agencije zbog različitih razloga potrebno popuniti nedostajuće kadrove.

Dodatni problem za GP BiH je konkurs za 150 kadeta iz 2021. godine koji nikada nije okončan zbog krivičnog procesa koji se vodi protiv šest osoba, a koje su namještale konkurs za prijem kadeta i za to uzimale novac od kandidata. 

Mnogi kandidati koji su bili na spisku u septembru 2021. godine već su napustili BiH, potražili druge poslove, a jedan dio njih spreman je i na tužbe.

Ni iz Državne agencije za istrage i zaštitu nisu mogli potvrditi kada će konkurs biti raspisan.

Sredstva za isplatu naknade kadetima i finansiranje zapošljavanja bit će osigurana u budžetima policijskih agencija na nivou BiH, a ostala sredstva potrebna za školovanje kadeta u budžetu Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, prenosi Patria.


(Dž.U.)

GPDKPTSIPA
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.