18.11.2022. 18:13
0
Proslava utemeljenja "Herceg-Bosne": U Zapadnoj Hercegovini danas neradni dan
U Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK) je danas neradni dan zbog obilježavanja Dana utemeljenja tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bosne koja je uspostavljena 10. novembra 1991. godine u općini Grude na području tog kantona.

U skladu sa Zakonom o blagdanima i neradnim danima u ZHK, što je objavljeno i u Narodnim novinama od 2004. godine, 18. novembra se obilježava "Dan utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i Dan Zapadnohercegovačkog kantona".

Prema tome, 18. novembra u ZHK je neradni dan, koji se posebno obilježava u Grudama koje ujedno slave i Dan općine istog dana kad je 18. novembra 1991. godine uspostavljena tzv. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna u tom mjestu.

- HZ Herceg Bosna je 28. augusta 1993. godine prerasla u Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu. Ona je Washingtonskim sporazumom unesena u Federaciju Bosne i Hercegovine, navodi se u odluci o proglašenju neradnog dana u ZHK.

Zapadnohercegovački kanton je utemeljen 12. juna 1996. godine, a u sastavu kantona su gradovi Ljubuški i Široki Brijeg, administrativno sjedište i općine Grude i Posušje.

Ovaj kanton prostorno zauzima 1.362 kilometara kvadratnih, a prema popisu stanovništva iz 2013. godine broji 94.898 stanovnika.

Kako navode na zvaničnim strancima Zapadnohercegovačkog kantona, 18. novembar je Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i državni je praznik u Republici Hrvatskoj, a obilježava se u sjećanje na dan kada je 1991. slomljena odbrana Vukovara.


(Admir O.)

Hrvatska
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.