21.11.2022. 22:00
0
Vllasi: Vučiću odgovara odugovlačenje dijaloga sa Kosovom, Rusija priželjkuje tenzije na Balkanu
Političar i publicista Azem Vllasi kazao je da Aleksandru Vučiću treba propast razgovora sa Albinom Kurtijem kako bi odugovlačio i izbjegavao razgovor o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

„Evropski posrednici kad se dižu te tenzije preuzimaju ulogu kriznih menadžera. Kurti je trebao da posluša savjete iz EU, a tu je i podrška iz SAD da se odgodi primjena za mjesec dana tih tablica. Kurti treba da to posluša da bi se dala šansa dijalogu“, kazao je za Dan uživo na N1.  

Ubijeđen je da neće biti eskalacija između Srba i Albanaca.

„Može sa srpske strane da bude neko ubačen, neki ruski špijun da izaziva eksces da zapuca i da onda dođe do eskalacija. Ne može se samo Kurti natjerati da odustane od sporazuma, a da Vučić istrajava da i dalje Srbi nose srpske registarske tablice. Svi Srbi južno od Mitrovice oni su uzeli kosovske registarske tablice i ne prave nikakav problem“, dodao je.

Smatra da je Kurti trebao da odloži primjenu odluke o registarskim tablicama na deset mjeseci.

„Da se da šansa ovoj važnoj fazi dijaloga normalizacije odnosa“, kazao je Vllasi.

Vučićev problem je što on želi da zloupotrebom Srba sa sjevera Kosova odgodi dijalog.

„Niko nije lud da nasrću jedni na druge ljudi po nacionalnoj osnovi. Vučić iz ovoga želi da izvuče zajednicu srpskih opština. Ne postoji sporazum o tome već o opštinama sa srpskom većinom. Greška je Kosova što su potpisali takav sporazum. Prema tome u tim opštinama ne bi trebalo da bude mjesta za druge“, naveo je Vllasi.

Kada je riječ o njemačko-francuskom prijedlogu Vllasi navodi da iza njega stoji i američka administracija i da je to evropski prijedlog.

„To je faktički prijedlog koji vodi sporazumu dviju država, da poštuju teritorijalni integritet, suverenitet. Srbija tretira Kosovo kao lažnu državu i Vučić će uvijek dizati tenzije na sjeveru Kosova i natjerao ih je da napuste javne službe“, kazao je Vllasi.

Oni koji su željeli da sarađuju i razgovaraju proglašavaju se izdajnicima Srbije. 

Vllasi je kazao da Rusija priželjkuje tenzije na Balkanu, ne samo između Kosova i Srbije, već i prema BiH i Crnoj Gori.

"Htjeli bi da skrenu pažnju sa svinjarija koje rade protiv Ukrajine, a Srbija je prava uzdanica Rusije u ovoj regiji. Rusija ne može nikoga da uznemirava ako nema za to uporište u srpskoj politici, a ima itekako, nažalost, jer Srbija se jedino nije pridružila sankcijama protiv Rusije", kazao je Vllasi. 



(Patria / Aldina R.)  

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.